Articole

Aceasta este o linie a frontului care trebuie să fie foarte puternică. Avem nevoie de apărare aeriană şi antirachetă şi de o prezenţă mai mare, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina continuă

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, solicită o prezenţă NATO mai puternică pe flancul estic al alianţei, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia asupra Ucrainei continuă, informează dpa potrivit Agerpres.

„Aceasta este o linie a frontului care trebuie să fie foarte puternică. Avem nevoie de apărare aeriană şi antirachetă şi de o prezenţă mai mare a forţelor aliate în regiune”, a declarat Nauseda marţi, după o întrevedere cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la Vilnius.

„Un angajament pe termen lung al Germaniei pentru securitatea Lituaniei este indispensabil pentru întregul flanc estic al NATO”, a spus Nauseda. „La rândul său, Lituania este gata să facă tot ce poate pentru ca trupele germane să se simtă la noi ca acasă”, a adăugat preşedintele lituanian.

La rândul său, Steinmeier a adus un omagiu luptei de secole a Lituaniei pentru libertate şi a promis acestei ţări ajutorul Germaniei în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Lituanienii „aveau o dorinţă de nestăvilit pentru libertate şi au rezistat dominaţiei şi subjugării străine”, a subliniat Steinmeier. „Stăm unul lângă altul. Securitatea lituanienilor este de asemenea securitatea noastră”, a declarat el.

Din toamna lui 2022, Germania are o brigadă de rezervă care să apere Lituania dacă va fi nevoie. Până acum, este doar un singur post de comandă în Lituania, cu circa 20 de militari, pentru a păstra arme şi material în această ţară.

În plus, alţi 760 de soldaţi germani fac parte dintr-o unitate de luptă a NATO în Lituania condusă de Bundeswehr, armata germană.

„Împreună, vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Aliaţii noştri se pot baza pe aceasta şi Lituania se poate baza de asemenea”, a declarat preşedintele german.

Steinmeier a mulţumit de asemenea rudelor soldaţilor germani ce staţionează în Lituania. „Un moment de cotitură pentru Bundeswehr înseamnă un moment de cotitură şi pentru multe familii”, a spus Steinmeier marţi. „Bundeswehr are nevoie de sprijinul pe care membrii săi îl arată pentru forţele armate, pentru bărbaţii şi femeile-militar, este nevoie de acest sprijin din partea societăţii în ansamblu”, a subliniat preşedintele Germaniei.

Activitatea familiei a trebuit să fie organizată „complet diferit”, responsabilitatea rudelor acasă a devenit „infinit mai mare”, a spus preşedintele Steinmeier după o întâlnire cu soldaţi în zona de pregătire militară din Pabrade.

Steinmeier a luat cu el rude – soţii, mame şi taţi, precum şi copii – ale 12 militari germani desfăşuraţi în Lituania. Aceasta a fost făcut pentru a exprima recunoştinţa, respectul şi a mulţumi membrilor acestor familii, care au manifestat cu toţii înţelegere faţă de importanţa misiunii în această ţară baltică, a mai spus Steinmeier.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *