Articole

Așa am primit informații la momentul respectiv de la șeful SIS, că a avut anumite contacte cu serviciile speciale rusești

2 minute necesare pentru a citi articolul

Fost premier al Moldovei, Vlad Filat a confirmat pentru canalul „Defense România” (în cadrul unei emisiuni moderate de Tudor Curtifan) că George Simion a primit interdicția de a intra în Republica Moldova pentru că în 2015, serviciile de securitate au prezentat informații din care reieșea că liderul AUR „avea contacte cu serviciile speciale rusești”.

Vlad Filat a ținut să precizeze că nu dorește să fie interpretate politic afirmațiile sale și că nu vrea să fie implicat în „clarificările din România”, dar că nu poate să nu recunoască faptul că, „la momentul când lui George Simion i s-a aplicat interdicția privind accesul în Moldova, între liderii coaliției de guvernare au existat discuții și nu puține”.

„Nu pot să nu spun că atunci când a fost implementată acea interdicție pentru George Simion, în cadrul coaliției de guvernare de la acea vreme – primăvara lui 2015 – am avut discuții, și nu puține, având în vedere că interdicția viza un cetățean român, european”, a explicat Filat.

El a spus că din pricina discuțiilor a fost convocat în ședința liderilor de coaliție șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova), care a prezentat „anumite informații ce nu pot fi detaliate și din care reieșea că Simion are contacte cu serviciile speciale rusești”.

„(…) În cadrul ședinței, șeful SIS de atunci a prezentat anumite informații, n-o să intru în detalii aici – care indicau…încă o dată, nu dau eu calificative… dar în cadrul acelei ședințe a coaliției de guvernare – din care făcea parte partidul pe care-l conduceam eu, Partidul Democrat și Partidul Liberal Reformator – ni s-a comunicat cum că au fost anumite contacte cu serviciile speciale rusești. Atât pot să vă spun ca și comentariu, în rest…”, a explicat Vlad Filat.

Reamintim că Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, a dezvăluit spre finele lunii martie că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al serviciului secret rusesc FSB.

„Era perceput ca un unionist din România, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prieten cu Republica Moldova? Atunci eu, fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS, și l-am întrebat cum a putut să îl expulzeze. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România. Mi-a spus că George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat (…) că în 2011, nu mai știu luna, George Simion la Cernăuți s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului și că acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt (…) Mi-a zis că la noi în Moldova George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. (…) Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci directorul SIS-ului, care era foarte bine informat”, a declarat fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, potrivit ILD.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *