Articole

Avem nevoie de o intervenție fermă din partea Comisiei Europene, pentru reluarea activităților în Transport și Turism. Ce s-a făcut până acum e prea puțin

2 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul premier social-democrat, Mihai Tudose, sugerează că setul de „recomandări și oreientări” publicat de Comisia Europeană pentru operatorii din transport și turism, este insufcient, în condițiile în care aceste sectorare au nevoie urgentă de soluții concrete pentru a ieși din criza falimentului.

„Turismul înseamnă 10% din PIB-ul Uniunii Europene și 12% din locurile de muncă, iar jumătate dintre angajați riscă să fie concediați în acest an. De aceea, e nevoie de o abordare coerentă și o intervenție urgentă, solicitate ferm Comisiei de Parlamentul European”, a scris Mihai Tudose pentru rubrica Agora, la Digi24.

„Nu e simplu, în condițiile în care decizia finală aparține țărilor membre și suntem încă în fața multor necunoscute legate de evoluția pandemiei. Dar ceea ce a prezentat ieri Comisia este, din păcate, prea puțin raportat la provocările momentului. De aceea, cer Comisiei Europene să considere pachetul de orientări ca un punct de pornire pentru un plan de acțiune european pentru transporturi și turism, care să includă reguli clare, instrumente de ajutor financiar și un mecanism de gestiune a situațiilor critice ulterioare.Pentru a evita incoerența și haosul unei relaxări necoordonate soluția trebuie să fie europeană și Comisia e singura în măsură să o propună.

De aceea, sper ca în iunie, când vom vota în Parlamentul European măsurile pentru turism și transport, să avem în față un set de norme agreate cu țările membre și care să poată fi rapid aplicate. Pentru a avea o vară cât mai aproape de normal cu putință în actualele condiții.

Vă dau câteva exemple care ridică semne de întrebare: Luxembourg și țările baltice își deschid granițele la sfârșit de săptămână, pe când Germania, Franța și Austria au în vedere eliminarea completă a restricțiilor doar la mijloc de iunie. Grecia deschide sâmbătă o parte din plaje, cu măsuri care pot fi model la nivel european, dacă se va dovedi că funcționează distanțarea fizică: maxim 40 de persoane pe 1000 de metri pătrați de plajă, cu spațiu minim de 4 metri între umbrele.

Ar putea fi un punct de pornire și pentru dialogul cerut cu disperare de angajatorii din turismul românesc actorilor picați la Palatul Victoria din comediile cu jandarmi ale lui Louis de Funes.

Restabilirea liberei circulații în UE ar trebui să aibă la bază, potrivit recomandărilor Comisiei, trei criterii: starea epidemiei, capacitatea de a aplica măsuri de distanțare și igienă pe parcursul călătoriei, precum și prioritizarea circulației transfrontaliere în domeniile de activitate esențiale. În funcție de acestea, ridicarea restricțiilor trebuie să se facă în trei etape. Acum suntem în faza 0 (…)”, a comentat Mihai Tudose.

Citește tot textul Aici

 

Sursa Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *