Articole

Bătrânii nu vor fi separați și izolați de familiile lor. Ministrul Sănătății infirmă că s-a discutat asemenea decizie

2 minute necesare pentru a citi articolul

Precizările profesorului Adrian Streinu Cercel cum că s-ar avea în vedere un nou proiect de măsuri, care include și posibilitatea ca bătrânii să fie separați de familiile lor pentru o perioadă de trei luni, sunt contrazise de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Tătaru a declarat, atât la Digi24, cât și la B1Tv, că nu s-a discutat niciodată asemenea decizie. Ministrul a precizat că nu vor fi impune restricţii speciale vârstnicilor și că, atunci când se va pune în discuție posibilitatea de relaxare a măsurilor de izolare, acestea vor viza toate grupele de vârstă.

Managerul Institutului Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, susține că ar fi propus un proiect pentru etapa când vor fi relaxate măsurile de izolare și că acest proiect prevede măsuri speciale pentru bătrâni, mai precis ca ei să fie scoși din familii și să fie izolați timp de 3 luni, iar persoanele din categoria de vârstă 40 – 65 de ani să fie izolate total, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

Nelu Tătaru infirmă că s-ar fi discutat această propunere la nivel decizional. „Nu a existat asemenea decizie. În acest moment, nu ne gândim la relaxare. Încă mai avem o perioadă în care trebuie să menținem precauţiile, să atingem vârful şi să vedem efectele acestui vârf. La nivelul Ministerului Sănătăţii se primesc propuneri de la diverşi colegi de-ai noştri, medici specialişti sau, ştiu eu, mai remarcaţi în profesie, care au pus anumite probleme, inclusiv o izolare a vârstnicilor pentru o perioadă mai lungă. Dar nu am discutat acest lucru. Când va veni relaxarea, va veni pentru fiecare grupă de vârstă, nu doar pentru o anumită categorie, și vom ține cont de toate aspectele epidemiei, de cum a evoluat în fiecare localitate în parte, de fiecare focar în desfăşurare”, a spus Nelu Tătaru.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă relaxarea restricţiilor se va face separat pe zone sau gradual pe sectoare de activitate.

„În măsura în care vom avea, de exemplu, două oraşe în carantină – Suceava şi Ţăndărei, atunci relaxarea va începe cu ridicarea carantinei în zonele în care avem încă focare în desfăşurare şi se vor menţine anumite restricţii. (…) Se vor deschide parţial nişte sectoare – ca locul de muncă, ca mobilitate în anumite magazine, în anumite centre mai mari, dar păstrând distanţarea socială şi izolarea. Pentru anumite localităţi şi focare, repet, se va începe cu o relaxare a numărului de ore în care putem ieşi, inclusiv vârstnicii. Se va începe cu o anumită relaxare a zonelor în care putem merge. Sunt lucruri pe care le vom adopta în funcție de dinamică, pentru fiecare focar sau localitate în parte şi la momentul în care vom vedea că zona este sigură. Trebuie să ne gândim că avem stare de urgenţă până pe 15 mai, iar după 15 mai ne gândim la reevaluare”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Sursa Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *