Articole

Beculețe de Crăciun vs. economie la energie/ Cum împacă primarii iluminatul festiv și factura la curent electric

6 minute necesare pentru a citi articolul

Românii se confruntă cu o perioadă complicată din punct de vedere al facturilor la utilităţi, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dar și pe plan intern, după liberalizarea pieței de energie. Problema energiei și a agentului termic afectează, în fapt, întreaga Europă ale cărei instituții de conducere de la nivelul blocului comunitar transmit tot mai des mesaje care îndeamnă la consum cumpătat și economisire. În acest context, unii primari au stabilit să facă economie la consumul de energie electrică cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar și la căldură. Alți primari au refuzat, spunând că iluminatul festiv timp o lună-două luni de zile nu influențează semnificativ cheltuiala din bugetul public.

Constanța

Municipiul Constanța cheltuie în acest an aproape 3 milioane de lei pentru beculețele de Crăciun, cea mai mare sumă dintre cele pe care marile municipii din România, consultate de Info Sud-Est, le-au alocat. Primăria a împodobit încă din 15 noiembrie, atât bulevardele orașului, cât și centrul vechi al acestuia, dar și intersecțiile și pomii de pe anumite artere. În timpul administrației PSD, când era candidat la primărie, actualul edil Vergil Chițac (PNL) critica dur sumele alocate pentru beculețe, similare cu cea pe care și actualul primar liberal a alocat-o în al doilea an de mandat. În topul marilor municipii, Constanța este urmată de Galați, cu un buget de peste un milion și jumătate de lei și Cluj, care a alocat luminițelor festive puțin peste un milion de lei.

Cluj Napoca

Cu toate acestea, deși are al treilea cel mai mare buget pentru iluminat din țară, Primăria Cluj Napoca a anunțat că iluminatul din oraș va fi restricționat între orele 00:00 și 04:00. Astfel, iluminatul festiv de sărbători va fi oprit în mai multe zone din oraș, iar măsura a fost luată pentru reducerea consumului de energie, acesta fiind și un semnal prin care municipalitatea vrea să transmită cetățenilor că economia curentului e necesară, având în vedere situația internațională. Primarul Emil Boc a explicat că luminițele festive nu vor funcționa în zonele unde poate fi sistat fără să fie oprit și iluminatul stradal obișnuit.

  • „Acolo unde situația tehnică permite, în oraș, între orele 12 și 4 dimineața, iluminatul festiv va fi decuplat de la iluminatul stradal pentru a da un semn în privința economiilor pe care fiecare dintre noi să le facem în sensul eliminării risipei. Nu vom afecta sub nicio formă iluminatul public stradal care va funcționa neîntrerupt, pentru că e vorba de siguranța clujenilor, dar acolo unde, din punct de vedere tehnic este posibilă decuplarea iluminatului festiv de iluminatul public, acolo, între 12 și 4 dimineața îl vom opri”, spune primarul Emil Boc.

Arad

Și Primăria Arad a decis să facă economii, amenajând iluminat festiv de Crăciun doar în zona centrală şi în principalele sensuri giratorii, iar administraţia va folosi doar instalaţii cumpărate în anii trecuţi şi doar cu becuri LED, în timp ce se are în vedere şi un program de funcţionare a luminiţelor decorative, posibil până la miezul nopţii. Primăria Arad citată de Agerpres a transmis și că niciun echipament nou sau instalaţii de iluminat nu au fost cumpărate în acest an pentru decorarea oraşului cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar în cartiere nu vor mai fi montate ghirlande luminoase.

  • „În acest an se vor folosi doar decoraţiuni achiziţionate în anii anteriori şi doar cele care au becuri economice, pe bază de LED. Spre deosebire de anii anteriori, iluminatul festiv va funcţiona doar în zona centrală a oraşului, adică pe bulevardul Revoluţiei, dar şi în cele mai circulate sensuri giratorii. Pentru un consum cât mai mic de electricitate, se propune inclusiv un program de funcţionare a iluminatului festiv, după modelul pe care l-am aplicat în cazul iluminatului arhitectural din oraş, care acum funcţionează până la ora 23.00. Probabil că iluminatul de sărbători va funcţiona până la miezul nopţii, dar o decizie va fi luată împreună cu consilierii locali”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău citat de Agerpres.ro.

Brașov

Cel mai puțin cheltuie pentru luminițe Timișoara și Brașov, ambele orașe alocând bugete de aproximativ 500.000 de lei. Primarul Allen Coliban a transmis că vrea să facă economie la energia electrică, astfel că luminițele de sărbătoare funcționează după un program strict.

  • „Am luat în calcul un calendar și un orar adaptiv, astfel încât să reducem fluxul luminos pe intervalul 1 noaptea – 6 dimineața, în centrul istoric, iar în același interval arterele pe care le-am menționat anterior vor avea iluminatul festiv oprit. Deci noaptea, după ora 1.00, iluminatul festiv va fi oprit pe arterele care nu fac parte din centrul istoric, iar în centrul istoric va fi redus, astfel încât calculele ne arată o reducere a consumului cu aproximativ 41%”, anunța primarul Brașovului înainte de aprinderea beculețelor de Crăciun.

Craiova

Primăria Craiova se află la polul opus celor care caută să facă energie și a decis nu doar să nu reducă iluminatul festiv, ci să-l extindă în plină criză energetică la nivel european. Administrația locală și-a motivat decizia spunând că acest lucru nu afectează factura la curent electric, iar municipiul este înscris într-o competiție privind cel mai frumos iluminat festiv din Europa, conform publicației locale gds.ro:

  • „Având în vedere că anul trecut am fost desemnați de European Best Destinations ca fiind una dintre cele mai frumoase destinații de Crăciun și pentru iluminatul festiv, ornamentele și decorațiunile luminoase de sărbători vor fi, și de această dată, o componentă importantă din conceptul Târgului de la Craiova. Situația actuală, de creștere a facturilor la curent, nu va afecta iluminatul public de sărbători al municipiului Craiova, pentru că noi folosim, încă din anii precedenți, leduri. Astfel, continuăm să facem economii și să beneficiem de cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun. Pentru anul acesta, ne-am gândit să extindem iluminatul festiv de sărbători și în alte cartiere, iar primul care va beneficia de decorațiuni luminoase de Crăciun va fi Craiovița Nouă. Mai ales că acolo, am demarat, în aceste zile, reabilitarea esplanadei, unde vom face reparații în toată zona respectivă și vom schimba inclusiv locurile de joacă”, anunța purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova înainte de amenajarea orașului.

București

În București, sectoarele Capitalei au luat decizii diferite cu privire la iluminatul festiv. Spre exemplu, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a lansat un sondaj pe Facebook, prin care întreba cetățenii dacă vor să amenajeze festiv sectorul fără a preciza însă costurile pe care le implică luminițele. Mai mulți cetățeni au propus ca, pentru reducerea costurilor, iluminatul de sărbători să fie amplasat pentru o perioadă mai scurtă decât în anii anteriori și să existe un program de câteva ore seara pentru aprinderea luminițelor.

În Sectorul 6, nu mai puţin de 600.000 de leduri vor lumina bulevardele Iuliu Maniu, Timişoara, Drumul Taberei, Geniului, Constructorilor, şoseaua Cotroceni, şoseaua Grozăveşti şi strada Sibiu. De asemenea, parcurile Marin Preda, Crângaşi, 9 Mai, Nicolae Filimon, Timişoara nr. 10, Constantin Brâncuşi, Tudor Vladimirescu, Păcii, Drumul Taberei şi Intrarea Drumul Taberei nr. 2 vor fi transformate în „tărâmuri de poveste”. Sectorul are trei târguri de Crăciun.

În București, primarul general Nicușor Dan a căutat parteneri care să amenajeze gratuit iluminatul ornamental și festiv, dar exclusiv cu decorațiuni LED pentru a nu crește factura la energie cu mai mult de 1%:

  • ”Ținem cont de contextul internațional și de recomandările europene de reducere a consumului energetic, motiv pentru care acordăm o atenție deosebită consumului de energie generat de acest proiect. Avem astfel în vedere numai soluții cu tehnologie LED și cu un consum eficient. Astfel, estimăm că energia electrică utilizată de iluminatul festiv pe întreg teritoriul Municipiului București reprezintă o creștere cu maxim 1%, față de nevoia din luna decembrie, pentru asigurarea iluminatului stradal. Prin această inițiativă se dorește implementarea unor soluții integrate, care să vină în completarea celor aproximativ 2.900 de decorațiuni LED asigurate de către Primăria Municipiului București”, anunța Nicușor Dan în luna octombrie.

 

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *