Articole

Biden a anunţat că va da termen de şase luni grupului chinez ByteDance să vândă TikTok, dacă o lege în acest sens va trece în Congres

3 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că va semna o lege care acordă grupului chinez ByteDance aproximativ şase luni să cedeze populara aplicaţie video scurtă TikTok, dacă aceasta va trece în Congres, în timp ce rivalul său, Donald Trump, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la interzicerea serviciului folosit de 170 de milioane de americani, transmite News.ro.

Camera Reprezentanţilor intenţionează să voteze marţi sau miercuri proiectul de lege pentru interzicerea TikTok, după ce o comisie a aprobat joi în unanimitate măsura. Camera va vota propunerea conform regulilor care cer ca două treimi din membri să voteze ”da” pentru a obţine aprobarea.

”Dacă o trec, o voi semna”, a declarat Biden reporterilor.

Proiectul de lege se confruntă cu un rezultat incert în Senat, unde unii parlamentari spun că doresc modificări ale legislaţiei.

Republicanul Trump, care doreşte să se întoarcă la Casa Albă la alegerile din noiembrie, şi-a exprimat obiecţiile faţă de interzicerea TikTok, spunând pe reţelele de socializare:

”Dacă scapi de TikTok, Facebook… îşi va dubla afacerea”, a spus acesta şi a adăugat că nu vrea ca Facebook să „o ducă mai bine”.

Trump a criticat anterior Meta Platforms, compania mamă a Facebook pentru revocarea accesului său la Facebook şi Instagram, după ce a eliminat două dintre postările sale în timpul revoltei de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021.

Conturile sale au fost restabilite în februarie 2023.

Campania lui Trump nu a comentat imediat dacă are o poziţie cu privire la legislaţie.

Meta Platforms a refuzat să comenteze. Departamentul de Justiţie a declarat Comisiei Camerei pentru Energie şi Comerţ că un proiect de lege de vânzare, mai degrabă decât un proiect de lege care interzice TikTok, ar pune guvernul într-o poziţie juridică mai puternică, potrivit unui document văzut de Reuters.

Mike Pence, care a ocupat funcţia de vicepreşedinte în timpul preşedinţiei lui Trump, a susţinut propunerea legislativă a Camerei privind TikTok.

„China otrăveşte minţile copiilor americani. Este suficient”, a scris el pe platforma de socializare X, cunoscută anterior drept Twitter.

Proiectul de lege ar acorda lui ByteDance 165 de zile pentru a ceda TikTok. Dacă nu va reuşi să facă acest lucru, magazinele de aplicaţii operate de Apple, Google, parte a grupului Alphabet şi alţii nu ar putea oferi TikTok în mod legal sau să ofere servicii de găzduire web aplicaţiilor controlate de ByteDance.

În 2020, Trump a încercat să interzică platformele chineze TikTok şi WeChat, dar a fost blocat de instanţe.

Senatorul republican Rand Paul, care a blocat anterior încercările de a accelera interzicerea TikTok, a răspuns la declaraţia lui Trump care spunea că fostul preşedinte a ajutat la rezolvarea preocupărilor legate de utilizatorii TikTok din SUA printr-un proiect de companie de 1,5 miliarde de dolari.

”De ce GOP din Cameră sunt de partea lui Biden şi încă încearcă să interzică Tik Tok?” a scris Paul pe X, folosind un acronim pentru republicani.

”Dacă Congresul interzice TikTok, ei vor acţiona la fel ca comuniştii chinezi care au interzis şi TikTok… De ce să nu apărăm primul amendament?” a declarat Trump într-un ordin executiv din august 2020 că colectarea de date TikTok ”ameninţă să permită Partidului Comunist Chinez accesul la informaţiile personale şi de proprietate ale americanilor – permiţând, potenţial, Chinei să urmărească locaţiile angajaţilor şi contractorilor federali, să construiască dosare cu informaţii personale pentru şantaj şi să conducă spionaj corporativ.”

TikTok, care spune că nu a împărtăşit şi nu ar împărtăşi datele utilizatorilor din SUA cu guvernul chinez, susţine că proiectul de lege al Camerei echivalează cu o interdicţie.

Nu este clar dacă China ar aproba vreo vânzare sau dacă TikTok ar putea fi vândut în şase luni.

”Această legislaţie are un rezultat prestabilit: interzicerea totală a TikTok în Statele Unite. Guvernul încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituţional la libera exprimare”, a declarat compania după votul Comitetului pentru Energie şi Comerţ al Camerei.”.

Aplicaţia este populară şi obţinerea legislaţiei aprobate atât de Cameră, cât şi de Senat într-un an electoral poate fi dificilă. Luna trecută, campania de realegere a lui Biden s-a alăturat TikTok.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.