Articolecatalin cherecheschereches inchisoare

Cătălin Cherecheș are cameră de rugăciune la închisoare. Va mai sta în Germania, pentru că a refuzat extrădarea simplificată

4 minute necesare pentru a citi articolul

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș se ține tare. Nu a fost de acord cu procedura simplificată de trimitere a lui, în România.

În aceste condiţii, vineri urmează să fie transferat într-un penitenciar din Munchen. Informația a fost transmisă în urmă cu două ore de Parchetul General de acolo. Între timp, în Maramureș au avut loc mai multe pecheziții la cinci dintre apropiații fostului primar. Printre cei vizați sunt trei șoferi, secretara și un om de afaceri.

Cătălin Cherecheș a dormit noaptea trecută într-o celulă a închisorii din Gablingen. Acolo, primarul are la dispoziție, printre altele, un frizer, o bibliotecă și o sală de rugăciune.

Cherecheș a ajuns în penitenciar după ce, înainte, a fost audiat în jur de 20 de minute la Tribunalul districtual din Augsburg.

Parchetul General din Munchen a transmis că primarul condamnat din Baia Mare „nu a fost de acord cu procedura simplificată de extrădare” și – în aceste condiții – el va fi transferat într-o unitate de corecție din Munchen.

Citește și

catalin chereches



Erich Mocanu, jurnalist în Augsburg: „Tribunalul regional din Munchen va decide dacă primarul Cherecheș va fi trimis în România, sau dacă va depune o contestație la instanță, atunci se va judeca la apel.”

Răzvan Doseanu, avocatul din România al lui Cătălin Cherecheș: „Procedura se va putea prelungi, și mă refer acum la o durată relativ mai mare de aducere în țară a domnului Cherecheș.”

Cum s-a ajuns la fotografia cu sânge pe față

Între timp, în țară, apar noi detalii ale fugii lui Cătălin Cherecheș.

La Budapesta, de exemplu, primarul condamnat a ajuns în jurul orei 13, în ziua în care s-a dat condamnarea în dosarul lui. De la un magazin de telefonie mobilă a cumpărat mai multe cartele GSM pe care, ulterior, nu ar fi reușit să le activeze. Apoi, în zona Operei de acolo, s-a așezat la terasa unui hotel. A stat circa o oră – timp în care l-ar fi rugat pe barman să îi comande o mașină care să îl ducă în Germania. Pentru drum ar fi plătit 1.400 de euro, cash.

Cherecheș a ajuns în Ulm – Germania, în jurul orei 2 dimineața – a doua zi. În ziua respectivă ar fi stat ascuns în casa mătușii lui.

Arestarea primarului a avut loc în zona gării din Augsburg. Poliţiştii s-au năpustit asupra mașinii în care se afla, în momentul în care mătușa lui căuta să îi găsească un taximetru. Cherecheș a fost somat de forţele federale de poliție să iasă din autoturism, dar s-a panicat, și a încercat să fugă. A fost prins pe o alee de lângă gară – lângă un restaurant de tip fast-food.

Presa din Germania a prezentat o fotografie în care sângele de pe figura lui Cherecheș a fost şters într-o aplicație de retușat imagini. Poliția federală este trecută drept sursă.

În România, imaginea cu primarul rănit a fost publicată de sindicatul Europol.

Acasă la primarul Cherecheș, în Baia Mare, joi s-au făcut percheziții.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș au descins în cinci locații. Printre cei vizați ar fi trei șoferi ai lui Cherecheș și un om de afaceri care are mai multe contracte cu Primăria din Baia. Aceasta ar fi fost chemat de secretara edilului la Primărie, cu câteva ore înainte ca primarul să fugă din țară. La percheziții s-au ridicate mai multe telefoane mobile, tablete și documente.”

Ilie Ureche, om de afaceri: „Dimineaţa plecam la munca şi m-au întors din drum, că vor să facă percheziţie la mine acasă. mi-a arătat ordinul de percheziţie. Eu nu mă simt vinovat cu nimic. Documente au ridicat, un caiet care li s-a părut suspect”.

Doru Dăncuș, viceprimar Baia Mare: „Am fost contactat de un ofiţer, să mă deplasez la primărie, că exista un mandat de percheziţie. Biroul lui Cătălin Cherecheș. S-a deschis biroul şi s-a făcut percheziţia, şi ofiţerii nu au ridicat niciun document.”

Între timp, unii dintre polițiștii care au fost eliberați din funcție de ministrul de interne Cătălin Predoiu s-au întors la serviciu.

Fostul șef al Poliției Maramureș, Mihai Gherman, – care a fost, printre altele, acuzat că era în concediu când a fugit Cherecheș – a fost numit adjunct al șefului IPJ Vaslui.

Mihai Gherman, fost inspector-șef IPJ Maramureș: „Am văzut ce se suspicionează, eu știu că nu am niciun amestec, pur și simplu erau niște zile de concediu pe care dacă nu le luăm în acest an, îmi expirau”

Reporter: Până și ministrul Predoiu și-a pus niște semne de întrebare

Mihai Gherman: „Foarte bine. Concediul meu a fost aprobat de conducerea IGPR, nu m-am dus de capul meu.”

Cei doi adjuncți ai șefului Poliției de Frontieră – Marius Vizitiu și Daniel Mânca – eliberați și ei din funcții, sunt, acum, directori la Direcția de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei și – respectiv – Direcția de Administrare și Logistică.

Șeful Serviciului Județean de Protecție Maramureș, demis după fuga lui Cherecheș, s-a pensionat, iar șeful de la brigada de operațiuni speciale Cluj – dat jos în funcția de conducere – lucrează în continuare în aceeași structură.

Victor Ivașcu, fostul șef al Poliției de Frontieră – este singurul care a rămas la dispoziția Ministerului de Interne. A fost și singurul care a renunțat de bună voie la funcție.  

Articol recomandat de sport.ro


Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”

Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”

Articol preluat de la: stirileprotv.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.