Articole

Ceea ce este popular, este neapărat bun și valoros? O întrebare cu care se confruntă foarte mulți tineri

4 minute necesare pentru a citi articolul

Un spectacol al teatrului Excelsior, adresat tinerilor, pune în balanță aparențele, superficialitatea și costul lor, cu un mesaj direct pentru ei. Miza spectacolului, o spune chiar regizorul, este întrebarea dacă visele noastre sunt cu adevărat ale noastre și nu sunt, de fapt, produsul unui context dictat de standarde artificiale.

G4Media a discutat cu Dan Pughineanu, actor al Teatrului Excelsior, care joacă în spectacolul ”Urâtul”.

”Pentru mine tema principală este dacă ceea ce este popular, este neapărat și bun sau valoros. Cred că este o întrebare cu care se confruntă foarte mulți tineri, mai ales în epoca asta în care sunt niște tipare dictate de societate, despre care încercăm să ne dăm seama dacă sunt valoroase sau dacă sunt doar superficiale și cred că în felul ăsta textul și spectacolul nostru Urâtul, vorbește foarte mult cu tinerii din ziua de astăzi”, spune Dan Pughineanu.

Spectacolul are un mesaj axat pe dilema pe care o trăiesc tinerii: ce este important și ce este superficial.

Personajul pe care îl interpretează, Lette, este un angajat oarecare al unei firme oarecare. El află că este îngrozitor de urât.

Crezând că succesul lui profesional este determinat de modul în care arată, Lette decide să facă o operație estetică prin care își va remodela complet fața. După intervenție, Lette devine foarte de frumos, dar rutina vieții lui este destabilizată total.

Pentru un scurt timp, Lette cunoaște succesul în toate aspectele vieții lui. Însă prețul pentru acest succes se va dovedi deosebit de scump, precizează prezentarea spectacolului.

La întrebarea cum ar trebui să decidă tinerii, atunci când se confruntă cu dilema autentic vs. tipare, Dan Pughineanu a răspuns: „Cred că mai mult ar trebui să ia în calcul cum se simt ei în raport cu oricare decizie, pentru că de multe ori poate facem această greșeală și ne gândim ce ar spune lumea și cred că de multe ori ne duce pe un drum foarte greșit”.

Video: Ilona Andrei/G4Media 

Dialog cu adolescenții

Teatrul EXCELSIOR a găzduit recent o întâlnire la care peste 100 de adolescenți au intrat în dialog cu actorii teatrului și cu regizorii invitați să monteze primele spectacole ale stagiunii 2022-2023.

O altfel de conferință de presă, spun reprezentanții instituției, moderată chiar de către noul manager, regizorul Vlad Cristache.

Este contextul în care Teatrul EXCELSIOR ncearcă să fie mai aproape de publicul tânăr, prin creații scenice curajoase și proiecte interdisciplinare inovatoare.

Teatru pentru tineri și adolescenți

Reprezentanții instituției spun că unii dintre cei mai importanți tineri regizori din România și din străinătate vor semna spectacolele noii stagiuni de al Excelsior.

Prima noutate a stagiunii este Aproape (titlu original Almost, Maine de John Cariani), în regia lui Eugen Gyemant, un spectacol care va avea premiera în 8-9 octombrie 2022

The Sweet Science of Bruising de Joy Wilkinson transformă povestea fascinantă a patru tinere care participă la un campionat underground de box feminin, într-un spectacol-metaforă electrizant, semnat de regizoarea Sânziana Stoican, despre curajul de a-ți găsi propria identitate într-o lume dominată de bărbați. Premiera: 22-23 octombrie 2022

Luna decembrie vine la EXCELSIOR, cu nu mai puțin de trei premiere.

Bobi Pricop va monta o adaptare a celui mai important roman SF al tuturor timpurilor, Solaris (scenariu de David Grieg după romanul omonim de Stanislaw Lem) – o producție multimedia imersivă care va îmbina prezența actorilor cu elemente hi-tech și mecanisme scenice complexe pentru a recrea atmosfera suprarealistă a Planetei Solaris.

Vlad Cristache va semna regia piesei Punk Rock de Simon Stephens, care urmărește povestea unui grup de liceeni aflați în fața examenului de bacalaureat. Spectacolul explorează anxietatea, depresia și violența latentă, ascunse sub aparenta jovialitate a vieții de adolescent.

Cea mai cunoscută poveste a tuturor timpurilor, Romeo și Julieta vine într-o versiune scenică surprinzătoare, semnată Michelangelo Campanale – o co-producție eveniment Teatrul EXCELSIOR, Compania La Luna nel letto și Teatrul Național Emilia Romagna – care va marca o deschidere internațională fără precedent pentru cel mai tânăr teatru din București.

”EXCELSIOR urmărește, totodată, să răspundă unor nevoi reale, identificate în rândul publicului său țintă – adolescenții – prin intermediul unor proiecte care îmbină dimensiunea artistică și pe cea educațională, explorând practici, concepte și valori cheie precum apartenența la comunitate, dezbaterea interactivă, incluziunea, participativitatea și creativitatea” se arată într-un comunicat al instituției.

PERETELE/ THE WALL este un proiect experimental conceput în parteneriat cu Galeria de artă contemporană Kulterra, care își propune să îi apropie pe adolescenți de teatru, chiar în școlile unde învață. Cinci street artists consacrați se vor inspira din universul vizual al spectacolelor Teatrului EXCELSIOR și vor crea 20 de lucrări grafitti în incinta a 20 de licee din București.

#oradedirigenție este proiectul prin care EXCELSIOR le oferă liceenilor o alternativă atractivă la conținutul deseori anost al orelor de dirigenție. Trei tineri regizori vor crea spectacole bazate pe texte scrise special în acest scop, prezentate ca un flashmob în sala de curs, valorificând astfel arta teatrului ca spațiu al dezbaterii unor teme de interes pentru adolescenți.

Vlad Cristache, managerul Teatrului EXCELSIOR: „Îmi doresc să combat acea imagine-clișeu, descurajantă, a teatrului care stă într-un „turn de fildeș”. Ne-am propus să ne împrietenim cu publicul nostru și să devenim teatrul adolescenților și al tinerilor din București – cel mai cool și fresh loc în care îți poți petrece timpul liber. Pregătim spectacole special gândite pentru ei, spectacole incisive, cu atitudine, care să dea voce preocupărilor și întrebărilor lor, dar și proiecte educaționale care să aducă teatrul mai aproape de ei, dincolo de sala de spectacole. De acum, tinerii sunt center stage-ul Teatrului EXCELSIOR.”

 

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *