Articole

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, acuză guvernul Ciucă de stoparea proiectului de exploatare a grafitului de la Baia de Fier, o resursă esențială pentru producția de baterii și panouri solare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei, susține că guvernul Ciucă a stopat proiectul de exploatare a grafitului de la Compania de stat Salrom. Ministerul Economiei a început în 2021 un proiect pentru extracția a zeci de mii de tone de grafit de la Baia de Fie. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

”Cât am condus ministerul economiei, am început studiul de fezabilitate pentru a începe efectiv exploatarea pe un perimetru al Salrom. Printre primele lucruri făcute după ce s-a schimbat guvernul a fost să oprească acel studiu de fezabilitate. Un adevărat sabotaj nu doar pentru economia județului Gorj, care ar fi putut să facă și tranziția economică de la cărbune la grafit, ci pentru economia întregii Românii”, a declarat Năsui pentru G4Media.

În august 2021, licitația internațională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din România a fost încheiată de Salrom, iar câștigătorul licitației este consultantul german Roland Berger.

Năsui susține că actuala conducere a Salrom a stopat studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului.

În septembrie 2021, Fondul Proprietatea, care deține 49% din Salrom, declara că dezaprobă schimbarea membrilor consiliului de administrație al Salrom, operată după ieșirea USR de la guvernare, arătând că decizia pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă și evaluarea opțiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj.

Cea mai mare șansă de dezvoltare pe care o ratează România și județul Gorj este cea legată de exploatarea grafitului. Avem rezerve mari de grafit în România în zona Băii de Fier. Ele sunt în prezent ne-exploatate. Dar, dacă ar fi, ar putea pune România pe harta producției de baterii. Din grafit se poate face grafen, care este un produs scump și folosit în multe produse cu valoare adăugată mare și, mai ales, în baterii.

Context. În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.

Lipsa tehnologiei și unele probleme de management au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.

Potrivit ministrului Economiei, conform ultimelor prospecțiuni, zăcământul din în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu, ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE.

În condițiile în care mașinile electrice devin din ce în ce mai importante, producția de baterii câștigă și ea teren, iar țările care au rezerve de materii prime pentru producția de baterii pot deveni puncte de interes pe harta globală.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *