Articole

Conflictul dintre Viktor Orban şi Banca Naţională a Ungariei se adânceşte/ Guvernul Orban aruncă vine pe Banca Centrală pentru inflație/ Guvernatorul critică măsurile luate de Guvern, inclusiv plafonarea unor prețuri

2 minute necesare pentru a citi articolul

Banca centrală a Ungariei a declarat joi că „atacurile” repetate ale guvernului premierului Viktor Orban asupra politicii sale monetare s-ar putea întoarce împotriva sa şi ar putea limita posibilităţile de relaxare, relatează Reuters, transmite News.ro.

Orban şi fostul său aliat Gyorgy Matolcsy, guvernatorul băncii centrale, sunt implicaţi într-o dispută politică din ce în ce mai aprigă de la alegerile din 2022, cele două învinovăţindu-se reciproc pentru o creştere a inflaţiei la cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană.

Inflaţia a împins economia Ungariei în recesiune anul trecut, iar redresarea se confruntă cu piedici din cauza slăbiciunii prelungite a economiei din Germania şi a unei reveniri lente a cheltuielilor de consum.

Ministrul economiei, Marton Nagy, unul dintre foştii adjuncţi ai lui Matolcsy, a criticat în mod repetat Banca Naţională a Ungariei, pentru că menţine costurile de împrumut prea ridicate, sufocând economia. Totuşi, banca centrală a înjumătăţit rata de bază, la 9%, din luna mai a anului trecut.

Joi, banca centrală a ripostat la o serie de măsuri guvernamentale, inclusiv plafonarea unor preţuri şi a ratelor dobânzilor, precum şi alte măsuri despre care spune că i-au afectat independenţa şi au limitat sfera de transmitere către economie a măsurilor sale.

Banca a declarat că remarcile guvernului care pun sub semnul întrebării credibilitatea sa în lupta împotriva inflaţiei, exprimate cu puţin timp înainte de deciziile privind ratele, au fost deosebit de dăunătoare.

„În consecinţă, transmiterea deciziilor băncii centrale poate fi afectată, reacţiile actorilor economici la decizia privind rata dobânzii pot fi divergente faţă de cele aşteptate de banca centrală şi, ca urmare a creşterii riscurilor, traiectoria optimă a ratei dobânzii se poate deplasa mai sus, spre deosebire de intenţiile guvernului”, a afirmat banca într-un comunicat.

Matolcsy intră în ultimul său an la conducerea Băncii Naţionale a Ungariei în condiţiile în care inflaţia, care a depăşit 25% anul trecut, este încă peste ţinta băncii şi există riscuri de o nouă creştere în a doua jumătate a anului.

Banca a redus rata de bază cu 900 de puncte de bază din luna mai a anului trecut, dar, având în vedere că este probabil ca băncile centrale globale să menţină ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp, marja de manevră pentru noi reduceri agresive se reduce.

Miercuri, ministrul de finanţe, Mihaly Varga, a declarat că guvernul Orban ar putea discuta săptămâna viitoare o legislaţie care ar schimba prerogativele Consiliului de Supraveghere al băncii centrale asupra activităţilor din afara sarcinilor sale de bază, cum ar fi stabilirea politicii monetare. Modificarea planificată a legii referitoare la banca centrală, despre care guvernul spune că ar spori transparenţa, a atras, de asemenea, critici din partea lui Matolcsy, pe motiv că ar putea afecta independenţa băncii.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.