Articole

Controverse în SUA, pe tema eliberării baschetbalistei Brittney Griner, care se afla închisă în Rusia. Mai multe voci spun că din negocierile cu rușii pentru eliberarea de prizonieri, pușcașul marin Paul Whelan trebuia adus acasă și nu „vedeta” care a încălcat legea și care nu respecta steagul american

2 minute necesare pentru a citi articolul

Eliberarea lui Brittney Griner dintr-o colonie penitenciară rusă, joi, în cadrul unui schimb de prizonieri, a fost întâmpinată în SUA ca o sărbătoare. Totuși, presa americană relatează că sunt foarte multe voci din partea conservatorilor care critică administrația Biden pentru că în urma negocierilor cu rușii a fost eliberată și adusă acasă „o vedetă”  care a încălcat legea, în loc să fie eliberat fostul pușcaș marin, Paul Whelan, care se află deja în detenție în Rusia de 4 ani, după ce a fost acuzat de spionaj.

La începutul anului, Brittney Griner – baschetbalistă WNBA, declarată gay – a fost arestată în Rusia, cu o condamnare la 9 ani de închisoare, după ce în bagajul ei de la aeroport au fost descoperite țigări și ulei de canabis. Autoritățile americane au făcut nenumărate demersuri, apreciind că arestarea sportivei ar fi ilegală.

În urma mai multor intervenții diplomatice, s-a reușit, joi, eliberarea sportivei în baza unui schimb de prizonieri, partea americană dându-l la schimb pe traficantul de arme rus Viktor Bout.

Joe Biden a anunțat oficial încheierea negocierilor și faptul că Griner se afla joi în siguranță într-un avion cu destinația SUA, care urma să o aducă pe vedeta din WNBA acasă, la soția sa. De altfel, presa a relatat că Griner a fost primită de autorități cu multă căldură, însă venirea ei a stârnit și multe reacții negative, relatează CNN și nbcnews.

Multe dintre criticile care au căpătat amploare în mediul online s-au axat mai ales pe lipsa de patriotism de care Griner ar fi dat dovadă de-a lungul timpului, relatează presa americană. În 2020, pe fondul protestelor pe scară largă ale organizației Black Lives Matter, care denigrau brutalitatea poliției și rasismul, Griner ar fi declarat că imnul național nu ar trebui să fie cântat în timpul meciurilor, astfel că ea a refuzat să fie pe teren în timp ce se cânta imnul SUA.

Pe twitter, mai multe voci o acuză pe Griner că nu respectă steagul american pentru că atunci când se cânta imnul la meciurile sale refuza să stea în picioare și se așeza în genunchi.

„Deci, l-am lăsat pe celălalt american care a fost acolo în Rusia patru ani (referire la Paul Whelan – n. red) , i-am dat Rusiei traficantul de arme înapoi, și tot ce am primit noi a fost o îngenunchetoare a imnului care nu poate împacheta o valiză fără să pună droguri în ea?”, a scris Sam Ditzhazy, deputat aspirant republican, într-un tweet apreciat de peste 14.000 de ori.

„Mă întreb dacă acum va respecta steagul și țara noastră”, a scris și Collin Rugg, un susținător autoproclamat al lui Trump, într-un tweet apreciat de 21.000 de ori.

„Tocmai l-ați eliberat pe negustorul morții (referire la traficantul rus de arme – n.red), în schimbul unei persoane care a încălcat cu cavalerism legile țării pe care o vizita și nici măcar nu vrea să stea în picioare pentru imnul național al SUA”, a scris pe Twitter Joe Colangelo (8.000 de aprecieri). 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *