Articole

Creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ în acest an ar însemna un impact suplimentar estimat de 2,7 miliarde de lei pentru Guvern, conform calculelor pe datele Ministerului Educației

1 minute necesare pentru a citi articolul

Sindicatele au anunțat că au cerut joi seara o creștere în bloc a tuturor salariilor din Învățământul preuniversitar cu 25% și că Guvernul are timp până mâine, când va fi o nouă rundă de negocieri, să facă toate calculele și să ofere un răspuns. În școli este a patra zi de grevă generală, iar greva continuă, conform liderilor sindicali, care au anunțat un nou marș prin București marți, 30 mai.

Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.

  • Notă: Există limitări la un astfel de calcul, nefiind o transparență în privința cheltuielilor de personal pentru fiecare tip de angajat din sistemul de învățământ, iar o parte din cheltuielile cu veniturile celor angajați în Educație este prevăzută în bugetele autorităților locale, deci acesta nu este un calcul exhaustiv, ci o aproximare pe datele publice existente.

Calculele pornesc de la următoarele date: impactul calculat pe creșterea cu 60% în medie, a salariilor profesorilor, pentru un an de zile, ar însemna 8,7 miliarde de lei pe an, conform datelor din fișa de impact bugetar a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, cu calculele făcute de Ministerul Educației în nota de fundamentare a documentului.

Impactul total, calculat tot de Ministerul Educației pentru toate creșterile salariale din sistemul de Educație, care are o salarizare prevăzută în bugetul său, pentru un an de zile, după intrarea în vigoare a noii legi, în varinta care intrase în Guvern a proiectului de lege, era de 13,1 miliarde de lei. Această sumă însemna aplicarea noilor prevederi din legea Educației în privința salarizării, prevederi care luaseră în calcul grilele propuse și convenite cu sindicatele – adică cele care prevedeau, după cum susținea ministrul Educației, Ligia Deca, o creștere cu 60%, în medie, a salariilor profesorilor și creșteri salariale și pentru ceilalți angajați introduși și ei în grilele propuse pentru noua lege a salarizării unitare, alături de sindicate.

Articolul integral pe Edupedu.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *