Articole

Dacă nu se respectă regulile și se accelerează epidemia, ne gândim la revenirea la restricții

2 minute necesare pentru a citi articolul

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara a declarat, duminică, într-o intervenție telefonică la Digi24, că de două zile lumea parcă a uitat că suntem în pandemie, iar aceasta este o bombă cu ceas întârziat, fiind de așteptat să crească numărul de cazuri de coronavirus, mai ales cele cu forme severe ale bolii. Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că, dacă nu se respectă regulile și se accelerează epidemia, autoritățile se gândesc la revenirea la restricții.

„După ce s-au relxat măsurile, există riscul ca lumea să nu respecte regulile de distanțare și, în această situație, să crească numărul de cazuri. S-a întâmplat și în țări cu disciplină mult mai mare – Germania, Coreea de Sud. În aceste condiții, ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, mai ales a celor severe. De două zile lumea parcă a uitat că suntem în pandemie. Eu fac o chemare către populație să respecte regulile. E o bombă cu efect întârziat, pentru că efectele se văd în una-două săptămâni”, a spus medicul Virgil Musta.

El și-a exprimat speranța ca numărul pacienților să nu fie peste capacitatea de internare din spitale.

„Dacă brusc va crește numărul de pacienți infectați, ei trebuie internați și există riscul să depășească capacitatea de internare. În această situație, vom avea o problemă”, a avertizat medicul.

Virgil Musta a spus că „este foarte probabil să depășim 20 de mii de cazuri” în România, însă foarte important este ca acest număr de cazuri să fie înregistrat pe o perioadă mai lungă, să nu crească brusc.

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avertizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că, dacă evoluția este nefavorabilă, autoritățile se gândesc la revenirea la restricții și a amintit că președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va ezita să decreteze din nou starea de urgență.

„Noi avem protocoale de reguli de funcționare a agenților economici. În condițiile în care se respectă, ar trebui să avem o evoluȚie normală. În condițiile în care regulile nu se respectă, vom avea măsuri pentru agenții economici respectivi. O parte din restricții ar putea reveni”, a mai declarat Tătaru.

Ministrul a precizat că, luni, Guvernul va adopta o hotărâre prin care va pune în aplicare măsurile din legea privind instituirea stării de alertă, care va intra în vigoare.

„Sancțiunile sunt incluse în lege și le vom trece în ordinele de ministru pe care le vom republica săptămâna viitoare”, a mai explicat el.

Nelu Tătaru a avertizat că România încă nu a trecut nici de valul unu al epidemiei, fiind la începutul pantei descendente a acestuia. „Acest parcurs poate avea oricând efectul de reiterare. Această relaxare, nerespectarea regulilor vor duce la o creștere. (…) Dacă nu se respectă regulile, putem merge spre o accelerare”, a adăugat ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *