ArticolePolitica

Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament

2 minute necesare pentru a citi articolul

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.

Cele patru partide de opoziție, care sunt majoritare în Senat, au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.

Actul normativ a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, Pro România, ALDE) și 39 de voturi ”împotrivă” (PNL și USR).

Potrivit legii adoptate de Senat:

  1. Mandatele aleșilor locali se prelungesc cu cel mult șase luni de la data încetării stării de urgență;
  2.  Data alegerilor se stabilește prin lege organică (nu prin hotărâre de guvern – n. red.), cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.

Marți, Comisia juridică a Senatului a eliminat prevederile esențiale din ordonanța de urgență a Guvernului Orban privind amânarea alegerilor locale și le-a înlocuit cu o inițiativă legislativă semnată de Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Astfel, primele trei articole ale ordonanței au fost abrogate de Comisie. Acestea prevedeau că:

  1. Procedurile privind organizarea alegerilor locale se demarează în termen de șase luni de la încetarea stării de urgență;
  2.  Data alegerilor se stabilește prin hotărâre a Guvernului, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării;
  3. Mandatele actualilor aleși locali se prelungesc până cel târziu la data de 31 decembrie 2020.

Amendamentul de eliminare a fost propus de senatorii Șerban Nicolae (PSD), Radu Preda (PSD), Cseke Attila (UDMR) și Csaszar Karoly Zsolt (UDMR). Membrii PNL și USR din Comisia juridică a Senatului s-au abținut la votul acestui amendament.

De asemenea, tot prin votul PSD și UDMR, Comisia juridică a eliminat și prevederea din ordonanța de urgență care dădea posibilitatea partidelor ca, în locul unei liste de semnături de susținere a candidaților la locale, să depună o contribuție electorală în valoare de cel puțin 50 de salarii minime brute (111.500 de lei).

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților.

Comisia juridică a păstrat din ordonanța de urgență a guvernului doar posibilitatea depunerii online a candidaturilor la alegerile locale, înjumătățirea numărului de semnături de susținere și posibilitatea de a depune o singură listă cu semnături de susținere la nivel național.

Ordonanța de urgență nu a fost însă supusă votului plenului Senatului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *