Articole

De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor? Reprezentanții USR au semnalat la rândul lor că Guvernul a adoptat pe ascuns OUG privind „taxa pe soare”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Liderul senatorilor PSD, Ştefan Radu Oprea, îi lansează la rândul său o întrebare liberalului din fruntea Ministerului Energiei, după ce și USR a semnalat că Guvernul a adoptat „noaptea ca hoții”, o OUG care impune „taxa pe soare”, ordonanță care îi va afecta pe cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, producând curent pe care îl consumă în propria gospodărie. Oprea afirmă că „energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificar”.

Senatorul PSD îl chestionează public pe ministrul Virgil Popescu, despre taxarea prosumatorilor acuzându-l că pune frână dezvoltării energiilor regenerabile.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea  prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?” a scris pe contul său de facebook senatorul Ştefan Radu Oprea.

Acesta a adăugat că europarlamentarii PSD  au propus și primit aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior și aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW, în timp ce Ministerul Energiei complică lucrurile.

„Popescule, ești dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă și nu ai ce să pui în locul celor 700 MW.  Energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a adăugat Oprea.

Reprezentanții USR au semnalat primii că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică,„taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *