Articole

Deschiderea restaurantelor în spaţii închise este o măsură prematură care poate duce la o creştere a numărului de infectări cu coronavirus

2 minute necesare pentru a citi articolul

Pentru că unele patronate din turism și-au exprimat nemulțumirea că Guvernul nu va deschide localurile din 15 iunie, premierul Ludovic Orban a subliniat că aceasta este o măsură prematură.

„Ce patronate din turism au dat această declaraţie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociaţii patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naşte câte un năzdrăvan care spune… V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că şi acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă serveşti masa, normal, nu poţi să porţi mască şi datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la şase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de şase metri. Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii”, a declarat Orban, într-o vizită la Brăila, conform Agerpres.

Şeful Executivului a precizat că, deocamdată, s-a permis deschiderea teraselor, iar cei care au hoteluri, aproape toţi au şi terase, deci pot asigura servirea mesei în aceste spaţii sau în sistem de room-service.

„Deocamdată, sunt terasele deschise, oamenii au această ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toţi au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. Este riscant în momentul de faţă să dai drumul la această măsură. Dacă urmăriţi, în general, am permis reluarea acelor activităţi în primă fază care se desfăşoară în aer liber, în a doua fază, care prezintă, chiar dacă se desfăşoară în spaţiu închis, un risc epidemiologic mai mic”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a menţionat că, dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, au fost gândite şi alte măsuri de relaxare: „Sigur că dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, deja am gândit şi după 1 iulie o etapă de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activităţilor, în care se va permite reluarea celei mai mari părţi a activităţilor. Sigur, vor rămâne activităţile care presupun foarte mulţi oameni în spaţii închise, mai ales, dar şi în spaţii deschise, unde există risc de contaminare şi, mai ales, unde nu există trasabilitate”.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a transmis, miercuri, un comunicat de presă, în care afirmă că intenţionează să acţioneze Guvernul în instanţă pentru subminarea economiei naţionale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, dată începând cu care peste 500.000 de români şi-au achiziţionat deja servicii de cazare în ţară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiţii.

Chiar şi o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv faţă de alte ţări din zonă, care au ridicat deja aceste restricţii şi, în acelaşi timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din ţară, se afirmă în comunicatul FPTR.

Sursa Foto: Facebook

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *