Articole

Doi europarlametari PNL cer Comisiei Europene să devanseze majorarea plăților directe pentru fermieri

1 minute necesare pentru a citi articolul

Europarlamentarii Dan Motreanu și Daniel Buda, ambii de la PNL, i-au trimis o scrisoarea comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, să sprijine plata avansurilor majorate pentru agricultori începând cu vara acestui an și nu din toamnă, cum a propus Comisia Europeană.

Cei doi susține că pandemia de COVID-19 a afectat sever fermierii europeni care au nevoie cât mai repede de lichidități pentru a face față crizei.

”Avem nevoie de o mobilizare financiară pentru fondurile agricole și de dezvoltare rurală similară celei propuse recent de Comisia Europeană pentru fondurile politicii de coeziune. Pentru evitarea unei crize a alimentelor și escaladarea prețurilor este esențială menținerea activității fermierilor și păstrarea echilibrului alimentar în România și celelate state membre UE”, se arată într-un comunicat al europarlamentarului Dan Motreanu.

În noul pachet de măsuri propus de Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului agricol, statele membre vor putea plăti agricultorilor avansuri mai mari, începând de la jumătatea lunii octombrie a acestui an.

”Este o măsură importantă pentru sectorul agricol însă, în noul context, fermierii au nevoie de acces la bani cât mai curând posibil. De aceea, în scrisoarea pe care am adresat-o comisarului Wojciechowski am solicitat ca România și celelalte state membre UE să aibă posibilitatea de a plăti avansurile pentru plățile directe începând cu luna iulie, după finalizarea controalelor administrative. Pentru a accelera procesul plăților directe, agențiile de plăți ar putea utiliza documentația din anii precedenți, în situația în care fermierii declară pe propria răspundere că situația nu s-a schimbat”, susține Motreanu.

Dan Motreanu  este membru al Comisiei AGRI din Parlamentul European.

Foto: Dan Motreanu/ Facebook

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *