Articole

Dorim să creștem participarea tinerilor în societate și politică

1 minute necesare pentru a citi articolul

Numai 25% din parlamentarii din actualul mandat au sub 40 de ani dintre care numai 3%, adică 12 persoane au sub 30 de ani. Participarea tinerilor în societatea și politică trebuie neapărat asigurată, în România, prin îmbunătățirea cadrului legislativ și prin lansarea de inițiative la nivel local, în orașele sau comunele în care trăiesc, fiindcă în mediul rural și în orașele mici oportunitățile sunt mult mai reduse față de orașele mari – acestea sunt o parte dintre concluziile la care a ajuns Consiliul Tineretului din România în ultimele luni și despre care a vorbit marți, 29 noiembrie Valentina Ciobanu, vicepreședinte al acestei organizații, la dezbaterea organizată împreună cu G4Media/ENTR. 

Pragurile pentru a accesa o funcție publică și pragul pentru vârsta de vot sunt mult prea ridicate, a mai spus reprezentanta CTR. Cât privește implicarea prin alte forme precum petiții sau transmiterea de opinii/reacții pe politicile publice, aplicarea legislației în domeniu este deficitară, mai subliniază Valentina Ciobanu.

Consiliul Tineretului din România a redactat un „Manifest pentru sporirea participării politice a tinerilor” care detaliază situația actuală și enunță motivele principale pentru care tinerii lipsesc în mare majoritate din participarea la politică și alte forme de implicare. Pe scurt, motivele sunt:

  • Carențele legislative
  • Neîncrederea că opiniile pe care le exprimă vor conta
  • Neîncrederea în instituțiile statului
  • Neîncrederea în instituțiile statului
  • Cultura și educația democratice slab dezvoltate

Propunerile formulate în cadrul acestui manifest sunt orientate spre cum putem spori participarea politică a tinerilor și urmăresc aceste 5 obiective: 

  1. Sporirea participării electorale a tinerilor
  2. Asigurarea participării tinerilor în procesele decizionale
  3. Formarea tinerilor în spiritul participării active la viața democratică
  4. Recunoașterea importanței organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret în sprijinirea/facilitarea participării politice a tinerilor
  5. Adoptarea unor strategii privind participarea tinerilor

Pentru documentul amintit organizația de tineri strânge în prezent opinii și propuneri de la toți cei interesați.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *