Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) va verifica documentul care a circulat în media potrivit căruia Nicușor Dan ar fi dat note la Securitate în anii 1980.
„În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” (9-21 iulie 1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări:
1. Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.;
2. Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne;
3. Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege”, a anunțat CNSAS într-un comunicat de presă.
De asemenea, două persoane menționate în document au solicitat acces la propriul dosar, potrivit surselor G4Media.
Context. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a precizat, luni, că, înainte de 1989, a plecat de trei ori din țară, la Balcaniadă și la olimpiadele internaționale de informatică, și că în relația cu autoritățile statului de atunci a avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani. Nicușor Dan subliniază că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, iar CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017.
Reacția lui Nicușor Dan vine după ce în media a circulat un document potrivit căruia ar fi dat note la Securitate în acea perioadă. Detalii aici.
Pretinsul raport al Securității din 1988 care susține că Nicușor Dan ar fi fost colaborator a ajuns și în redacția G4Media.ro, care a consultat o serie de specialiști pentru a stabili în ce măsură ar putea fi vorba despre un document autentic. Sursele consultate de G4Media.ro au indicat o serie de neconcordanțe și au ridicat semne de întrebare în ce privește stilul redactării, lipsa diacriticelor nespecifică pentru perioada respectivă și faptul că nu exista Serviciul I așa cum apare pe document, ci 110. În plus, cei doi ofițeri menționați pe ultima pagină nu au avut legături cu problema învățământ, ci cu problema legionarilor. Indicativul care se ocupa de învățământ era 140.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Articol preluat de la: www.g4media.ro