Articole

După zeci de ani de oligarhie, corupție și sărăcie, Moldova are șansa să înceapă construcția unui stat modern

3 minute necesare pentru a citi articolul

Secții de votare organizate în 11 orașe din România pentru cetățenii moldoveni se deschid duminică la ora 07.00, mai multe prefecturi oferind detalii despre locurile unde se poate vota, în timp ce unii reprezentanți ai administrației locale au trasmis mesaje de încurajare a participării la vot.

„Duminică, Moldova poate face un pas hotărâtor către Europa și vă îndemn, pe toți cetățenii moldoveni din Timișoara și Timiș, să veniți la vot. Secția amenajată pe strada Cluj nr. 12, în incinta Colegiului Național de Artă Ion Vidu vă așteaptă. Istoria Timișoarei, oraș al libertății, în care ați ales să veniți la studii, să munciți sau să trăiți, să vă fie inspirație”, a scris primarul din Timișoara, Dominic Fritz, pe Facebook..

Fritz susține că a admirat „mobilizarea exemplară” a diasporei moldovenești de la alegerile prezidențiale.

„Orele de stat la cozi, miile de km parcurși între orașele europene și telefoanele date rudelor rămase acasă. Tot acest val de încredere și determinare a contribuit la victoria forțelor reformiste și începutul unui nou capitol pentru Moldova. După zeci de ani de oligarhie, corupție și sărăcie, Moldova are șansa să înceapă construcția unui stat modern, cu instituții puternice și condiții de trai decente”, a mai scris Dominic Fritz.

Primarul din Iași, Mihai Chirica, îi îndeamnă pe „fraţii noştri de peste Prut” să meargă la vot în număr cât mai mare „pentru a vota forțele pro-europene”.

„Duminică, 11 iulie, Basarabia alege! Gândul meu este alături de toți cei care doresc binele acestui străvechi ținut dintre Prut și Nistru. Pentru că am ferma convingere că Republica Moldova nu se poate dezvolta decât în cadrul marii familii europene, îndemnul meu, adresat tuturor fraţilor noştri de peste Purt, nu poate fi decât unul singur: prezentați-vă la urne în număr cât mai mare pentru a vota forțele pro-europene!”, a postat Mihai Chirica pe Facebook.

Primarul susține că zeci de mii de basarabeni au ales Iașul drept loc de reședință, ceea ce „arată că inimile lor rămân profund atașate istoriei adevărate”.

„De aceea, mergeți la vot pentru a dovedi că vă pasă de soarta Basarabiei! Votați pentru democrație, bunăstare și stabilitate! Votați pentru a scoate Republica Moldova din profunda criza în care au lăsat-o forțele anti-europene!”, a mai scris Mihai Chirica.

Primarul general Nicuşor Dan i-a îndemnat, de asemenea, pe cetăţenii moldoveni din Bucureşti să voteze la alegerile parlamentare din Republica Moldova şi să aleagă orientarea pro-europeană a ţării.

„Cu ocazia alegerilor parlamentare, Republica Moldova are şansa de a face un pas important spre Europa”, a afirmat primarul general.

Și primarul din Brașov, un alt oraș în care este organizată secție de votare, consideră că Moldova se află „într-un moment unic”.

„Pentru prima oară există șansa ca și președintele și parlamentul să fie unul pro european. Invit cetățenii moldoveni ce mă urmăresc să meargă la vot, să voteze cu forțele pro-europne și să susțină reformele propuse de Maia Sandu”, a scris Allen Coliban pe Facebook.

150 de secţii de votare vor fi organizate în afara Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc duminică, dintre acestea, 12 secţii vor fi organizate în România, două dintre ele fiind în Bucureşti.

Cele 12 secţii de votare de pe teritoriul României sunt:

 • Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente): str. Stavropoleos 6, sector 3;
 • Bucureşti (sediul Biroului Electoral Central): str. Eugeniu Carada 1, sector 3;
 • Iaşi: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta, nr.30;
 • Suceava: Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii, nr. 13;
 • Galaţi: Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domnească, nr. 47;
 • Bacău: Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti, nr. 157;
 • Cluj-Napoca: Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa „Lucian Blaga”, nr. 1-3;
 • Timişoara: Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj, nr. 12;
 • Braşov: Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului, nr. 39;
 • Sibiu: Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr. 1;
 • Constanţa: Universitatea „Ovidius”, b-dul Mamaia, nr. 124, Aleea Universităţii nr. 1;
 • Craiova: Universitatea „Craiova”, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 13.

Toate secţiile de votare vor funcţiona în intervalul 7.00 – 21.00.

 

Sursa foto: Marian Grigoraș, prefect Iași / Facebook

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *