Articole

”E o limbă de lemn îngrozitoare din care se rețin foarte puține idei. E un chin” / ”Vom strânge tot textul și îl vom da Emiliei Șercan”

4 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul ministru Cristian Ghinea și fostul secretar de stat Marius Vasiliu, membri USR, au descris primele impresii după ce au citit teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

Ei au făcut acest demers la Biblioteca Națională și doresc să o transcrie, pentru a putea fi verificat dacă ministrul a plagiat sau nu. Transcrierea e necesară deoarece este interzis fotografierea documentelor sau trimiterea lor online.

”Mă bucură interesul stârnit de acțiunea noastră de transcriere a tezei de doctorat al lui Bode. Multă lume ne cere să publicăm imediat ce am scos. Vom strânge tot textul și îl vom da Emiliei Șercan, pentru început. Eu cred că se mai găsește o brumă de rușine și autorul îl va publica el. Noi continuăm”, a anunțat Cristian Ghinea pe pagina sa de Facebook.

El a postat și impresiile lui Marius Vasiliu, secretarul de stat pus de Ghinea să gestioneze PNRR și dat afară de guvernul Cîțu.

”Am fost la Biblioteca Națională și am citit teza de doctorat al lui Bode, într-un fel m-am sacrificat pentru voi. E o limbă de lemn îngrozitoare din care se rețin foarte puține idei. E un chin. Și nu pentru că ar fi inteligentă, dimpotrivă.

Dacă a mai și copiat ceva am putea chiar să ne fie milă de el, dacă nu ar fi cocoțat în vîrful unui minister pe care l-am fi vrut scăpat de asocierea cu Garcea”, a scris Marius Vasiliu.

El a notat și câteva note generale:

”Cîteva date administrative:

– teza are titlul: Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual.

– este coordonată de Rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan.

– are 220 pagini cu tot cu coperți, cuprins, partea introductivă.

– lucrarea propriu-zisă începe la pagina 9 și se termină la 167. După care avem bibliografie de la pag.198 la 220.

– în cuprinsul lucrării, la paginile 165-167, integral, sînt enumerate legi și HG-uri!

– stilul este probabil Arial, font de 14, spațiere la 1,5 rînduri, cu antet și note de subsol (cel mult 25 rînduri/pagini).

Cîteva date amuzante despre bibliografie (22 de pagini!):

– conține 50 de cărți, 1 menționată de 2 ori. 40(!) sînt în limba engleză, 2 în limba franceză, 1 în limba italiană. Săracu’, el abia citește și vorbește în română. În nici un cv public pe internet nu

este menționată cunoașterea vreunei limbi străine.

– se regăsesc și 80 de articole, cele mai multe în engleză, 3 dintre ele se repetă, iar unul este invocat și la cărți.

– sunt enumerate și 27 de acte normative

– la sursele on-line, printre primele menționate regăsim la pagina 213, Dicționarul explicativ al limbii române, ediția 2009 �� (sîc!)

Concluziile lucrării, de la pagina 192 la 196, sunt… De fapt, vă las o bucată:

„Din perspectiva României, securitatea energetică este un element fundamental al securității naționale, iar poziționarea noastră geostrategică implică atît provocări cît și impedimente. Pe de o parte, aflându-ne la periferia Uniunii Europene este mai dificilă integrarea logistică și operațională cu statele dezvoltate. Pe de altă parte, ne aflăm într-o proximitate favorabilă față de resursele de energie: Caucaz, Orientul Mijlociu, Rusia. Cu toate acestea, România mai are mult de investit în dezvoltarea securității energetice și asta cel puțin la nivel politic, atât intern cât și extern. Este nevoie de o dezvoltare și actualizare a cadrului legislativ, de o transformare a standardelor în conformitate cu principiile promovate la nivel european și de o creștere a rezilienței sistemelor energetice.

(…)

În tot acest timp și cumulând aceste procese cu provocările cadrului normativ dinamic, României îi lipsește încă o Strategie Energetică modernă, adaptată atât nevoilor sectorului, cât și cetățenilor, care să poată structura obiectivele pe termen mediu și lung ale României în ceea ce privește domeniul energetic la nivel național, cât și angajamentele la nivelul Uniunii Europene. Astfel, politicile în domeniul energetic trebuie structurate pe două coordonate: interesele României ca lider în regiune și aplicarea politicilor și standardelor europene în materie. Mecanismele de integrare ale sectorului energetic național în cel european și alinierea la standardele europene sunt facilitate de două avantaje certe pe care România le posedă comparativ cu alte state: o structură echilibrată a producției de energie și resurse naturale relativ mari. În același timp însă, așa cum am mai menționat, nu trebuie ignorate riscurile sistemice cu care se confruntă sistemul energetic românesc.

Pentru a deveni un pol de referință în domeniu, Strategia Energetică a României trebuie să fie asumată de întreaga clasă politică, implementată și actualizată permanent în funcție de evoluțiile

viitoare care ulterior ar trebui evaluate anual printr-un raport prezentat de Guvern în fața Parlamentului.

De asemenea, asigurarea securității energetice a României și creșterea gradului de autonomie energetică bazate pe un sistem Energetic Național eficient în toate sectoarele sale (extracție, aprovizionare, producere, transport, distribuție și furnizare) care să genereze competitivitate economică accesibilitate și protecție a consumatorului, precum și dezvoltare durabilă vor constitui un suport pentru politicile economice din sectoarele industriale și nu numai”.

Nu-i așa că-ți vine să strigi „URA, URA!”?

Eu mă gândesc că are o logică totuși secretizarea. Dacă în concluziile astea fără vreun sens este de fapt vorba despre vreun cod, ceva? Care nu trebuia să cadă în mîna dușmanului? 🙂”, a scris Vasiliu.

Citește și:

Emilia Șercan, reacție după ce ministrul Bode a anunțat că lucrarea sa de doctorat nu e secretizată. ”Teza lui dr. Bode este digitalizată (…) și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”

Deputatul USR Iulian Bulai a anunțat, vineri, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că USR a început transcrierea tezei de doctorat a lui Lucian Bode.

Anunțul vine la o zi după ce ministrul anunțase că teza sa este publică și că va da în judecată pe oricine mai spune că e secretizată.

Teza nu poate fi însă copiată decât manual, conform spuselor lui Bulai și ale jurnalistei Emilia Șercan, care a scris prima dată despre teza de doctorat a lui Bode.

Citește și:

Lucian Bode, despre acuzațiile de plagiat și teza de doctorat: ”Cu toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat-o mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți/ E publică, la Biblioteca Universitară din Cluj și Biblioteca Națională”

 

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *