ArticolePolitica

Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment / Dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud

4 minute necesare pentru a citi articolul

Vasile Dâncu, puternic contestat din interiorul PSD în ultima perioadă, susține că dacă partidul se concentrează doar pe susținerea unui electorat captiv sau pe rezolvarea unor probleme din justiție, atunci ”PSD este condamat să dipsară”. ”Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment, dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud”, a mai spus Dâncu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Dîncu a mai spus că atacul lansat de mai mulți lideri de organizații din sudul țării a fost unul „comandat”, după Mihai Tudose și Olguța Vasilescu i-au reproșat că nu a câștigat alegeri și l-au îndemnat să candideze la primăria Cluj Napoca.

  • Vasile Dîncu a fost propus de organizația Bistriția Năsăud pentru funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, Radu Moldovan cerând că poziția să fie aleasă în cadrul Congresului Extraordinar. Marcel Ciolacu a declarat că îi dorește în echipa de conducere pe Vasile Dîncu, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea.

Sociologul a dezvăluit că s-a reînscris anul trecut în organizația PSD Bistrița Năsăud, iar Marcel Ciolacu, președintele interimar, și Paul Stănescu, secretarul general al social-democraților, au fost cei care l-au invitat să facă parte din noua echipă de conducere a partidului. D

încu le transmite contestatarilor săi din partid că respectă munca organizațiilor din sudul țării, dar că nu va merge cu „mâna întinsă” pentru a le cere susținerea. Mihai Tudose, Olguța Vasilescu, Felix Stroe și Marian Mina l-au criticat dur pe Vasile Dîncu în ultimele zile.

Apariția lui Vasile Dîncu în ecuația de putere din PSD a generat nervozitate în partid. Sociologul a participat în ultimele luni la mai multe ședințe informale ale conducerii social-democraților, iar numele său a fost propus pentru funcția de președinte al Consiliului Național.

Dîncu a obținut sprijinul organizațiilor din Transilvania săptămâna trecută la întâlnirea de la Reghin, dar este puternic contestat de unii lideri de organizații din sud.

Dîncu a vorbit într-un interviu acordat Look Plus despre viitorul PSD, dar și despre șansele sale de a prelua funcția de președinte al Consiliului Național.

„În acest moment, Transilvania și Moldova nu există în Partidul Social Democrat. E adevărat că sunt câteva județe din sud care au câștigat alegerile în ultima perioadă. Dar nu reprezintă nimic din punct de vedere politic si nici din punct de vedere al culturii politice din România”, este declarația care a stârnit scandalul în PSD.

Atacul la care a fost supus din partea din partea colegilor de partid nu l-a luat prin surprindere, mai ales că Mihai Tudose și Claudiu Manda l-au criticat și în luna februarie.

„Acest atac la adresa mea a fost comandat și s-a reacționat după o transcriere oarecum imperfectă a unei emisiuni de televiziuni. Eu nu am spus niciodată că nu-i respect pe cei din sud care câștigă. Am spus-o chiar la întâlnirea de partid cu organizațiile din Transilvania de la Reghin, am spus cât de mult și de ce respect eu munca celor câștigă în acest moment alegerile pentru PSD în sudul țării. Ceea ce am spus a fost simplificat într-o transcriere care a fost pusă pe net a fost faptul că victoria unor organizații din sud nu poate să reprezinte întreaga cultură politică a stângii din România. Aceste victorii, din păcate, trebuie să le completăm cu cultura politică din alte județe și cu reprezentarea politică în conducerea politică a Moldovei sau a Transilvaniei. Eu am spus că asta nu epuizează întreaga cultură politică, nu am spus că nu respect munca acestor oameni”, a explicat Vasile Dîncu pentru Europa Liberă.

Cu toate acestea, el atrage agenția că foarte mulți șefi de organizații PSD judecă doar din perspectiva voturilor câștigate, aceasta fiind unica unitate de măsură în evaluarea oamenilor.

„Nu înțeleg nimic din politică. Sunt unii care cred că singurul lucru important e votul. E foarte important pentru partid, dar în partid, așa cum oamenii trebuie să fie diferiți, ar trebui să gândim un pic mai complex de atât. Am mai spus și poate și asta deranjează că în politică, mai ales în cea de stânga, este importantă diversitatea. Dacă nu acceptăm diversitatea internă, cum să o înțelegem pe cea din societate. Dacă PSD se concentrează doar pe susținerea unui electorat captiv sau pe rezolvarea unor probleme din justiție, atunci suntem condamnați să dispărem. Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment, dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud”, a spus Dîncu.

  • Primul care l-a criticat pe Vasile Dîncu pentru afirmațiile făcute la Look TV a fost europarlamentarul Mihai Tudose. Social-democratul l-a ironizat pe Dîncu pe care l-a numit„războinicu’ de lut cu papuci de pluș”.
    „Deci… reforma propusă este de genul: nu reprezintă nimic cei care câștigă alegerile!!! Important este să fie el în fruntea partidului și să ne explice cu doctrina și programele ideologice. Încerc să înțeleg personajul prin prisma faptului că el nu a câștigat niciodată alegerile pe acolo pe la el. Niciodată. Și prin urmare nu prea știe cum e. Dar emite axioma că cei care câștigă nu contează. Importanți sunt cei care sunt plini de avânt dar se împiedică-n papuci când pleacă la luptă (campanie)…. Și se mai și alintă că el nu prea vrea, dar este foarte rugat… Poate pe principiul că e bun la bătaie.. că a mai luat!!!”, a scris pe Facebook de Mihai Tudose.

Fostul premier l-a provocat pe Vasile Dîncu să candideze pentru primăria municipiului Cluj Napoca.
Olguța Vasilescu a aplaudat postarea lui Mihai Tudose la adresa lui Vasile Dîncu, pe care a distribuit-o cu mesajul: „Foarte corect! Să câștige întâi alegerile și după aceea să dea lecții organizațiilor performante!”.

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, l-a atacat și el pe Vasile Dîncu, căruia îi reproșează că nu câștigat vreodată alegerile pentru partid.

Citește integral pe Radio Europa Liberă

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *