Articole

Fostul hotel al lui Puiu Popoviciu și hotelurile lui Murad au primit aproape 8 milioane de lei în perioada stării de urgență pentru cazarea și hrana persoanelor în carantină din Sectorul 1

4 minute necesare pentru a citi articolul

Primăria Sector 1 a atribuit în perioada stării de urgență, fără licitație, prin încredințare directă, contracte către hoteluri controlate în trecut de Puiu Popoviciu sau către unități hoteliere deținute de omul de afaceri Mohammad Murad. Contractele au fost încheiate pentru a caza persoanele care trebuiau izolate minimum 14 zile în perioada martie – mai.

Hotelurile și firmele care au asigurat cazarea și hrana persoanelor aflate în carantină în Sectorul 1 au primit aproape 8 milioane de lei de la Poliția Locală Sector 1, așa cum reiese din datele pe care G4Media.ro le-a obținut de la administrația locală.

Contractele au fost date fără licitație, profitându-se de starea de urgență care permitea să se evite concursul de oferte. Hotelurile și firmele de catering cu care s-au încheiat contracte au fost alese de aparatul administrației locale conduse de primarul Dan Tudorache.

Contractele au fost realizate de Poliția Locală Sector 1 pentru că această instituție a fost desemnată de Consiliul Local Sector 1 și Primăria Sector 1 să încheie contracte legate de siguranța populației pe perioada stării de urgența. Însă, trebuie menționat că banii din aceste contracte nu au venit în de la bugetul local, sumele fiind în final decontate de la bugetul de stat, pentru că guvernul a asigurat o alocație de 230 de lei pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină.

Poliția Locală Sector 1 este condusă de Ionuț Deaconu, iar instituția se află în subordinea Primăriei Sector 1, condusă de Dan Tudorache. Prin Hotărârea nr. 1 din 11 martie 2020 a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 1,  privind aprobarea unor măsuri de combatere a noului coronavirus, Poliția Locală a fost împuternicită de președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență (Primar Sector 1) să se ocupe de achiziții.

Primarul Dan Tudorache și reprezentanți ai Poliției Locale nu ne-au răspuns oficial cum au fost selectate hotelurile care au acut astfel activitate pe perioada crizei și au putut caza persoane care trebuia ținute în carantină.

În schimb, un reprezentant al Primăriei ne-a declarat că ”s-au selectat hotelurile cele mai mari și cele care asigurau condițiile cele mai bune de cazare din sector. S-au ales și hoteluri care au și puțină curte, pentru ca persoanele din carantină să iasă la o țigară sau să iasă puțin afară, să nu stea doar în cameră”.

 

Un offshore, favorizat

Primarul Dan Tudorache, ca șef al Comitetului Local pentru Situații de Urgență, și subordonatul săi Ionuț Deaconu, au ales ca majoritatea celor care se întorceau din străinătate și trebuia să stea în izolare sau persoane suspecte să aibe noul coronavirus să fie cazate la hotelul Ramada Parc. Acesta este unul dintre hotelurile cele mai cunoscute și considerate de lux din București, fiind administrat prin intermediul firmei Parc Hotel SA.

Aproape 3,15 milioane de lei a primit Ramada Park pentru cazările făcute în perioada stării de urgență. Parc Hotel SA este controlată printr-un offshore. Conform platformei termene.ro, acționariatul este format din Tatika Investment Ltd din Cipru –  cu 99.988 %, Valentin Trandafir – 0.006 % și Radu Dimofte – 0.006 %. 61 de milioane de lei cifra de afaceri pe 2019 și un profit de 14,3 milioane de lei.

În ultimii ani, presa a relatat că în spatele off-shore-ului din Cipru Tatika Investments Ltd, s-ar afla Gabriel Popoviciu și partenerul său de afaceri Radu Dimofte. Gabriel Popoviciu a susținut în urmă cu ceva timp, într-un răspuns trimis presei, că nu mai are nicio legătură cu off-shore-ul Tatika.

Cote procentuale semnificative din următoarele active şi afaceri sunt controlate prin intermediul Tatika Investments Ltd: mall-ul  Băneasa Shopping City, hotelul Howard Johnson, cele două hoteluri Ramada Parc (situate pe Bulevardul Poligrafiei, în Bucureşti), lanţurile de restaurante KFC şi Pizza Hut, patiseriile Paul şi Cinnabon.

Hotelurile lui Mohammad Murad

Mai multe contracte au fost încheiate și cu firme care administrează hoteluri din lanțul Phoenicia, unități controlate de omul de afaceri Mohammad Murad.

Firmele sale au primit aproape 950.000 de lei de la primăria lui Dan Tudorache. Mai exact, firma Phoenicia Express SRL (Hotel Phoenicia) a primit contracte de 770 de lei, iar London Investment srl (Phoenicia Comfort) a luat un contract de 180.000 de lei.

Alte contracte în valoare de 390.000 de lei au fost acordat firmei Lev Or Impex srl. Societatea este deținut de Shmuel Lev cu 99.9993465% și Chen Lev, restul de sub 1%. Cifra de afaceri de 5,3 milioane de lei pe anul 2018 și un profit de 350.000 de lei. Firma deține două hoteluri denumite Lev Or pe strada Occidentului și Ballroom Levor.

Și societatea Cezion Investment srl a primit contracte de cazare în valoare de aproape 285.000 de lei. Firma deține Hotel Class din Sectorul 1. A raportat o cifră de afaceri de 4,44 milioane de lei cu o pierdere de 200.000 de lei pentru anul trecut. Acționar unic este Ynua Venture SA, iar administrator este Aurel Panait Cezar. Andrei Bodan este acționarul cu peste 99% al Ynua Venture SA.

Fair Impex 3 srl din Galați a primat contracte de 550.000 de lei. Societatea deține Hotel Expo Center din Sectorul 1. Florica Matei este acționarul unic, dar și administrator. Firma deține mai multe unități hotelieri în țară, iar ultima cifra de afaceri raportată a fost de 5,1 milioane de lei și un profit de 1,1 milioane de lei.

Cine a primit banii pentru hrană

Persoanele care au stat minimum 14 zile în carantină în hotelurile din Sectorul 1 au avut parte și de trei mese zilnice. Hrana nu a fost asigurată de hoteluri, ci de alte firme. Dacă în primele zile, Poliția Locală a cumpărat produsele alimentare de la Metro, apoi a făcut contracte cu societăți care dețin săli de nunți și botezuri.

Food Labor srl a primit contracte în valoare de 1,55 milioane de lei. Ana-Irina Gheorghian este acționarul unic al firmei.

Cea de-a doua firmă care a asigurat hrana celor cazați în hotel a fost Agrosol Market srl. Societatea deține Regal Ballroom și a primit contracte de 360.000 de lei. Firma are trei acționari. Este vorba de Mihai Culda – 35%, Mihai Eugen Culda – 35% și Teodor Culda – 30%. 2,5 milioane de lei a fost cifra de afaceri pe 2019, cu o pierdere de 150.000 de lei.

Foto: Mohammad Murad / Facebook

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *