Articole

Galeria Naţională din Londra a anulat acordul cu Muzeul Puşkin, în urma invaziei ruse în Ucraina

1 minute necesare pentru a citi articolul

Galeria Naţională din Londra a anulat un actord cu Muzeul de Stat de Arte Frumoase Puşkin din Moscova, prin care organiza în comun o expoziţie în jurul artei moderne. Colaborarea a fost anulată de instituţia britanică la începutul lunii martie, după invazia rusă în Ucraina, relatează news.ro conform The Art Newspaper.

Directorul Galerii Naţionale, Gabriele Finaldi, lucrează acum cu curatorii săi pentru a înlocui 15 împrumuturi stabilite iniţial pentru a fi trimise la Muzeul Puşkin pentru expoziţia intitulată „After Impressionism: Inventing Modern Art”. Directoarea Muzeului Puşkin, Marina Loshak, supraveghea împrumutul.

Expoziţia, care va fi văzută la Londra în martie 2023, se va concentra pe mişcările de artă modernă care definesc, de la postimpresionism la fauvism, cubism şi abstracţie. Printre artiştii din expoziţie se numără Gauguin, Van Gogh, Rodin, Degas, Munch, Klimt, Derain, Maillol şi Mondrian. Expoziţia urma să exploreze şi scena de avangardă în curs de dezvoltare de la Moscova înainte ca relaţiile cu Rusia să se răcească.

Moscova a fost exclusă din acord pe fondul consecinţelor invaziei Ucrainei. Decizia vine după o perioadă de izolare a sectorului artelor ruseşti faţă de restul lumii muzeale, care a început la începutul lunii martie: administratorilor afiliaţi la Kremlin din muzeele internaţionale li s-a cerut să renunţe, în timp ce expoziţii importante care implică arta rusă şi pregătirile pentru participarea Rusiei la Bienala de la Veneţia au fost oprite. Între timp, împrumuturile de artă ruseşti din Italia către Coreea de Sud au fost întrerupte în tranzit.

Ca parte a acordului iniţial, Muzeul Puşkin oferea zece picturi şi sculpturi şi să ajute la asigurarea a altor cinci lucrări de la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, care găzduieşte colecţiile de artă modernă ale lui Sergei Shchukin şi Ivan Morozov, relatează news.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *