Articole

Germania cere relaxarea restricțiilor de călătorie impuse de Polonia, care îi afectează pe angajații transfrontalieri pentru că nu se pot deplasa zilnic la locurile lor de muncă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Atât Germania cât și Polonia au impus carantina de 14 zile pentru oricare persoană care traversează frontiera, numai că Germania i-a exceptat de la această regulă pe lucrătorii transfrontalieri. Polonia nu a luat până acum o măsură similară, astfel că sute de muncitori transfrontalieri și-au manifestat protestul pentru că sunt împiedicați să ajungă la locurile de muncă

La o zi după protest, un oficial guvernamental german a lansat o scrisoare deschisă, cerând relaxarea restricţiilor de călătorie impuse de Polonia, informează AFP, conform Agerpres.

În scrisoarea citată sâmbătă de presă, coordonatorul cooperării cu Polonia din cadrul guvernului german, Dietmar Woidke, a cerut omologului său să revizuiască reglementările.

„Cred că lucrătorii transfrontalieri ar trebui să aibă posibilitatea de a merge la locurile de muncă în cealaltă parte a frontierei”, a scris Woidke, totodată şeful guvernului landului Brandenburg, care are frontieră comună cu Polonia, potrivit ziarului Markische Oderzeitung şi agenţiei germane de presă DPA.

Purtând bannere pe care scria „Lăsaţi-ne să intrăm şi să lucrăm fără carantină”, o sută de persoane din partea poloneză şi tot atâtea de partea germană au demonstrat vineri seara în apropierea postului de frontieră Rosowek-Rosow, potrivit agenţiei poloneze PAP.

Demonstraţii similare au avut loc şi în alte oraşe de frontieră, de exemplu în Gubin şi Guben sau în Zgorzelec şi Gorlitz.

„Spitalele germane din zona de frontieră angajează un număr mare de medici şi asistente (din Polonia) care nu sunt în măsură să revină la posturile lor”, a explicat una dintre organizatoarele mişcării de partea germană, Marta Szuster.

Potrivit cifrelor Eurostat pentru 2018, cei 125.000 de polonezi care lucrează în Germania constituie cel mai mare contingent transfrontalier din UE.

În ultimele săptămâni, unele regiuni germane au căutat să încurajeze lucrătorii polonezi să nu se întoarcă acasă, oferindu-le compensaţii de până la 65 de euro pe zi.

Sursa Foto: Agerpres 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *