Articole

Grădina Zmeilor, o rezervație naturală unică în lume

1 minute necesare pentru a citi articolul

Județul Sălaj (da, cel pe care Times New Roman nu l-a găsit nici acum:) adăpostește una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din România și unică în felul său în întreaga lume.

E vorba despre Grădina Zmeilor, rezervaţie de tip geologic și peisagistic care impresionează prin aspectul şi complexitatea stâncilor cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase).

Situată în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului (la 10 km de orașul Jibou), rezervaţia a luat naștere în urma unui fenomen de prăbuşire și erodare în aşa numita gresie de Sânmihaiu. Stâncile cu forme bizare care dau farmec rezervației au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele vineţii de la bază, potrivit site-ului oficial TurismZalau.

Stâncile formează o îngrămădire haotică ce se întinde pe circa cinci hectare. Ele au nume precum Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”.

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Există două căi de acces la Grădina Zmeilor:

Zalău – Jibou- DN1H Tihau – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor , distanța 36 km, timp 41 min
și
Cluj-Napoca – Sâmnihaiu Almașului – Hida – Bălan – Gâlgăul Almașului – Grădina Zmeilor DN1F/E81/DN1G, distanța 75 km, 1h 19 min.

Foto: Turism Zalău

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *