Articole

Iohannis anunță ședință CSAT pentru săptămâna viitoare. „Probabil” se va discuta și despre solicitarea de cedare a unei baterii Patriot către Ucraina

2 minute necesare pentru a citi articolul

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că va convoca o ședință CSAT pentru săptămâna viitoare, precizând că „probabil” se va discuta și despre solicitarea de cedare a unei baterii Patriot către Ucraina.

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă cedarea unei baterii Patriot către Ucraina mai este o problemă de actualitate.

„Problema este de actualitate, cu siguranță, și eu voi convoca o ședință a CSAT pentru săptămâna viitoare joi, ședință unde probabil se va discuta și această chestiune”, a răspuns președintele Iohannis.

Context: Președintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 mai, după întâlnirea de la Casa Albă cu președintele Joe Biden că unul din punctele de discuție a fost o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.

Iohannis a explicat că României i s-a cerut să cedeze o unitate, însă o decizie în acest sens va avea loc în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT).

”Există evident nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina. Sisteme avansate. În ultimele săptămâni există o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot pentru apărare anti-aeriană. Aceste discuții au ajuns și la noi.

Și președintele Biden a pus în discuție asta și am spus că suntem dispuși. Vom discuta în CSAT, să vedem ce putem să oferim și ce putem primi în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare anti-aeriană”, a transmis Iohannis.

Întrebat ce sistem ar putea fi cedată, atâta timp cât există unul singur funcțional la noi în țară, Iohannis a detaliat:

”Există unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, a completat președintele României.

Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT a început la sfârșitul anilor 1960 cu scopul de a contracara amenințarea aeriană din acea perioadă.

Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target – PATRIOT a intrat în dotarea Armatei Statelor Unite în anul 1984.

Sistemele de apărare PATRIOT au fost întrebuințate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991, cu misiunea de a apăra aerodromurile și porturile maritime vitale, precum și centrele de comandă și control din Arabia Saudită și Israel, împotriva rachetelor balistice irakiene SCUD.

Cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte.

Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentând, în primul rând, un nou capitol în istoria sistemului național de apărare antiaeriană și antirachetă.

România a achiziționat cea mai recentă versiune de sisteme PATRIOT aflata în serviciu şi testata în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale, se precizează pe site-ul Ministerului Apărării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.