ArticoleItaliamuncitori sezonierirecolteRomania

Italia, preocupată de importul muncitorilor sezonieri din România, de care depinde recolta de fructe și legume

1 minute necesare pentru a citi articolul

Ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova, s-a întâlnit luni cu ambasadorul României în Italia, George Bologan, cu obiectivul de a semna în curând un acord între cele două țări: din România sosește o treime din forța de muncă agricolă sezonieră în Italia și fără ei recolta de fructe și legume pe câmpurile agricole italiene suferă o lovitură grea, transmite IlSole24ore, citată de Rador.

„O problemă de evitat, dacă nu vrem să ajungem să ne confruntăm și cu o urgență alimentară”, a declarat ministrul Bellanova.

Italia l-a asigurat pe ambasadorul român cu privire la protecția sănătății și securității muncitorilor și a spus că este disponibilă să consulte asociațiile comerciale pentru a facilita întâlnirea dintre cerere și ofertă, în conformitate cu legalitatea și demnitatea tuturor.

Însă, un protocol de acord real, deocamdată, pare a fi departe: ambasadorul Bologan s-a angajat să aducă solicitările italiene în fața „autorităților competente”, invitând Italia, în timp ce așteaptă, „să ia în considerare în primul rând forța de muncă românească prezentă în Italia, ținând cont că există deja cetățeni români în Peninsulă, care au fost afectați de restricționarea activităților economice, în contextul pandemiei”.

Și Germania, la fel ca toate țările din Europa Occidentală, se confruntă în prezent cu un deficit de forță de muncă pe câmpuri, înainte de sezonul de însămânțare și recoltare: 300.000 de lucrători sezonieri lipsesc la apel pe câmpurile agricole germane, potrivit DBV, asociația care îi reprezintă pe fermieri.

O cifră nu foarte diferită de cea italiană. Spre deosebire de Italia, însă, Germania s-a mișcat mai repede. Imediat ce Comisia UE a dat drumul la așa-numitele „coridoare verzi”, care autorizează tranzitul lucrătorilor agricoli dintr-o țară în alta, Berlinul a semnat rapid trei protocoale de acord cu Polonia, Bulgaria și Ucraina. Astfel, Germania a asigurat două tranșe de 40.000 de sezonieri – în total 80.000 – pentru luna aprilie și pentru luna mai.

Sursa: Ilsole24ore.com/ Rador/ Traducerea: Oana Avram/ Sursa: Gazetaromaneasca

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *