Articole

Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, la solicitarea acestuia / Suspendarea exporturilor de grâu ale României, subiect al discuției

2 minute necesare pentru a citi articolul

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o convorbire telefonică cu președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, la solicitarea acestuia, un subiect al discuției fiind suspendarea exporturilor de grâu ale României în afara UE. Cea mai mare cantitate de grâu exportată de România în afara spațiului comunitar mergea în Egipt.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, „a fost abordată măsura luată de autoritățile române privind suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că România este interesată să continue exportul de grâu în Egipt, ca parte a consolidării relațiilor economice dintre cele două țări”.

Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, reiese dintr-o analiză lantulalimentar.ro, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

Între iulie 2019 – ianuarie 2020, România a vândut în spațiul extracomunitar o cantitate totală de 3.227.000 tone de grâu comun, potrivit datelor Comisiei Europene. Cea mai mare cantitate a fost vândută Egiptului, 759.000 de tone. O cantitate de 500.000 de tone a ajuns pe piața din Iordania. Israelul a cumpărat din România 221.000 de tone de grâu comun. Cantități mai mici, sub 100.000 de tone, au ajuns în Siria, Liban, Vietnam și Turcia.

În 9 aprilie, România a suspendat, prin ordonanță militară, exporturile de cereale în afara spațiului Uniunii Europene.

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 23 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Arabe Egipt, domnul Abdel Fattah El-Sisi, la solicitarea părții egiptene.

Discuția s-a axat pe criza epidemiologică generată de coronavirus și pe modalitățile de cooperare pentru contracararea răspândirii acestuia.

Cei doi șefi de stat au transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în România și în Republica Arabă Egipt, precum și urări de însănătoșire grabnică celor infectați.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Abdel Fattah El-Sisi au discutat despre modalitățile de cooperare pentru soluționarea globală a crizei.

În cadrul convorbirii, a fost subliniată dinamica foarte bună a relațiilor bilaterale, Președintele României amintind vizita oficială a Președintelui Republicii Arabe Egipt de anul trecut, precum și întâlnirea din marja primului Summit între Uniunea Europeană și Liga Statelor Arabe (24-25 februarie 2019, Sharm El-Sheikh).

Președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul egiptean de sprijinul său pentru continuarea aprofundării cooperării bilaterale, în toate domeniile de interes comun, în special în cel economic, Egiptul reprezentând principalul partener economic al României din Africa și Orientul Mijlociu.

În acest context, a fost abordată măsura luată de autoritățile române privind suspendarea temporară a exportului de grâu pentru statele din afara Uniunii Europene. Președintele României a subliniat că măsura a fost aplicată pentru o perioadă redusă de timp, fiind menită să asigure securitatea alimentară națională. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că România este interesată să continue exportul de grâu în Egipt, ca parte a consolidării relațiilor economice dintre cele două țări.

Foto: Abdel Fattah El-Sisi și Klaus Iohannis / sursa: presidency.ro

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *