Articole

L-am rugat insistent pe Prigojin să „aibă grijă”/ Luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus, susține liderul de la Minsk

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat vineri că i-a avertizat pe şefii mercenarilor ruşi Wagner, Evgheni Prigojin şi mâna sa dreaptă Dmitri Utkin, să fie atenţi la posibile ameninţări la adresa vieţii lor şi a insistat că luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus, relatează The Guardian.

Iniţial, liderul rus Vladimir Putin a promis să zdrobească revolta lui Prigojin din iunie, comparând-o cu tulburările din timpul războiului care au dus la revoluţia din 1917, dar câteva ore mai târziu s-a ajuns la un acord care i-a permis lui Prigojin şi unora dintre luptătorii săi să meargă în Belarus.

Vineri, Lukaşenko a declarat că Prigojin a respins în două rânduri îngrijorările exprimate cu privire la posibilele ameninţări la adresa vieţii sale. Lukaşenko a declarat că, în timpul revoltei, l-a avertizat pe Prigojin că va „muri” dacă va continua să mărşăluiască spre Moscova, la care, potrivit acestuia, Prigojin a răspuns: „‘La naiba cu asta, voi muri’”.

Apoi, a mai povestit Lukaşenko, atunci când Prigojin şi Utkin, care a ajutat la fondarea grupării paramilitare Wagner şi care a fost, de asemenea, trecut ca pasager în avionul care s-a prăbuşit miercuri, au venit să îl vadă, i-a avertizat pe amândoi: „Băieţi, aveţi grijă”.

Din cuvintele lui Lukaşenko, care au fost redate de agenţia de ştiri de stat BelTA, nu reiese cu exactitate când a avut loc acea conversaţie.

Lukaşenko, atât o veche cunoştinţă a lui Prigojin, cât şi un aliat apropiat al Rusiei, a declarat că Putin nu are nimic de-a face cu accidentul aviatic. „Îl cunosc pe Putin: este calculat, foarte calm, chiar încet”, a declarat Lukaşenko. „Nu-mi pot imagina că Putin a făcut-o, că Putin este de vină. Este o treabă prea dură şi neprofesionistă”, a spus Lukaşenko.

Pe de altă parte, liderul de la Minsk spune că luptătorii Wagner vor rămâne în Belarus. „Wagner a trăit, Wagner trăieşte şi Wagner va trăi în Belarus”, a declarat Lukaşenko. „Nucleul rămâne aici”, a asigurat el. „Atât timp cât avem nevoie de această unitate, ei vor trăi şi vor lucra cu noi”, a adăugat el.

Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.