Articole

Maghiarii și secuii luptă sub semnul bunului simț pentru ca Europa să rămână a europenilor, pentru ca familia bază pe iubirea dintre un bărbat și o femeie să rămână piatra de temelie a societăţii

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele Parlamentului ungar, László Kövér, a afirmat că bunul simţ şi conştiinţa curată sunt armele cele mai ascuţite în lupta pentru viitorul Europei. Alocuţiunea a avut loc sâmbătă după-amiază, cu ocazia inaugurării Centrului de Zi „Sfânta Rita” din comuna Tuşnad, construit cu sprijinul statului ungar, relatează MTI.

László Kövér a spus că maghiarii şi secuii luptă sub semnul bunului-simţ şi al conştiinţei curate, nu numai pentru ei înşişi, „ci pentru ca Europa să rămână a europenilor; pentru ca Europa să rămână stăpână pe propriile interese, pe resursele materiale şi spirituale proprii; pentru ca creştinismul să rămână o forţă conservatoare, spirituală şi culturală, pentru toate naţiunile europene; pentru ca familia protectoare, bazată pe comunitatea de iubire între un bărbat şi o femeie, să rămână piatra de temelie a societăţii”.

În opinia sa, lupta purtată în spiritul bunului-simţ şi al conştiinţei curate are şi scopul de a garanta fiecărui european dreptul de a moşteni în mod liber limba maternă, cultura şi confortul pământului natal de la strămoşii săi, precum şi libertatea de a le transmite urmaşilor săi.

László Kövér a apreciat că aceasta este singura cale de supravieţuire a naţiunilor europene şi statelor acestora, singura cale pentru o pace adevărată în Europa. El a spus că fiecare grădiniţă, şcoală sau centru de zi inaugurat, care îşi îndeplineşte misiunea dată de Dumnezeu, întăreşte cultura vieţii şi serveşte astfel cauza supravieţuirii.

În cadrul ceremoniei, preotul paroh Ede Csont a reamintit că biserica a construit centrul de zi pe locul unei vechi şure, cu un sprijin primit de la statul ungar, în valoare de 182 de milioane de forinţi (429 400 euro), şi a fost proiectat păstrând forma construcţiei iniţiale. El a afirmat că oamenii din Tuşnad, prin faptul că îşi păstrează limba, cultura, credinţa şi pământul natal, nu devin cetăţeni de rangul doi ai României sau ai naţiunii maghiare.

Centrul de zi a fost construit în apropierea grădiniţei şi a şcolii din localitate. Acesta oferă activităţi de după-amiază pentru copiii ambelor instituţii. Primarul József Molnár a considerat că provocarea a fost de a convinge statul român să acopere o parte din cheltuielile de funcţionare.

Clădirea a fost binecuvântată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács.

În cursul după-amiezii, în cadrul hramului bisericii Sfântul Francisc din Tuşnad, arhiepiscopul a binecuvântat biserica construită în 1818, care a fost renovată în perioada 2015-2022 cu sprijinul Uniunii Europene, al statului ungar şi al statului român.

Citește și…

sursa foto: Captură video

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *