Articole

„Mai bine o activitate pe terase reglementată, care reduce riscul, decât o situație nereglementată care crește riscul”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Medicul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că și-a schimbat părerea în privința redeschiderii teraselor chiar în această seară, prima din starea de alertă, când a văzut grupuri mari de oameni care socializau în stradă, fără a păstra distanța.

S-a întâmplat lângă Parcul Herăstrău, unde erau „oameni care erau adunați în grupuri de 10, 12, beau suc pe capota mașinii, stăteau de vorbă, socializau”, a spus Rafila.

„O terasă nu este doar un loc unde te duci să mănânci sau să bei. Este un loc care face parte din viața socială. Și atunci cred – asta este opinia mea – că trebuie să ții cont de următorul lucru: mai bine am o activitate pe terase reglementată, care reduce la maximum posibil riscul– nu exclude, nu putem să excludem riscul de transmitere – decât să am o situație nereglementată care crește riscul”, a spus el.

Trebuie să n gândim că trebuie să oferi oamenilor ceva, ca să poată să desfășoare o viață socială apropiată de normal. Și atunci sigur că unele terase se vor deschide, altele nu, pentru că nu vor putea să respecte reglementările. Ele nu trebuie să fie draconice, dar trebuie să fie suficiente pentru a reduce riscul. Cred că această gândire trebuie aplicată și pentru alte tipuri de servicii și alte tipuri de activități”, a mai spus Rafila.

„Eu acum, văzând câtă lume e afară și cum stau oamenii și că sunt relaxați – și e foarte bine că sunt așa, că sunt după două luni de retragere în casă, cu activitate redusă – dar haideți să ne gândim, măcar în săptămânile următoare să venim și cu soluții, pentru că altfel, văzând câtă lume e pe stradă, eu sunt destul de îngrijorat în ce privește transmiterea bolii”, a mai spus Rafila.

„Trebuie foarte mult echilibru și cine ia decizia s-o ia în cunoștință de cauză, să și-o asume, noi ajutăm cât putem, dacă ni se cere punctul de vedere. Și dacă ni se cere, să se țină cont nu într-un mod foarte selectiv, adică dacă punctul meu de vedere vine în consonanță cu dorințele sau cu aprecierea cuiva este bun, dacă nu, chiar dacă este fundamentat științific, nu este luat în considerație”, a mai spus Rafila.

Sursa foto: Pixabay

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *