Articole

„Mulți care s-au întors în țară nu prea ne-au făcut cinste”. Soluții pentru integrarea muncitorilor care se întorc din străinătate

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sute de cetățeni români au revenit în țară și mulți au pretenția să fie sprijiniți de stat, astfel că premierul Ludovic Orban a fost întrebat – în cadrul unei intervenții la B1TV – în ce fel îi va sprijini pe aceștia, cum anume vor fi diferențiate persoanele care lucrau în mod corect în străinătate, dar care și-au pierdut locurile de muncă, de persoanele care nu aveau o ocupație legală.

„Adevărul este că sunt destui care s-au întors și care nu prea ne-au făcut cinste”, s-a grăbit să răspundă Ludovic Orban. El a explicat că persoanele care au revenit acasă nu au cum să beneficieze de șomaj tehnic, pentru că nu au cotizat în țara noastră, dar că există măsura ajutorului social, un venit modest care poate fi obținut, în lipsa unui loc de muncă: „Cine nu va reuși să își găsească un loc de muncă va putea beneficia, o perioadă, de ajutor social, evident, în baza anchetei realizate de asistentii sociali”.

Pe de altă parte, Orban a explicat că va exista un program de integrare a muncitorilor care revin acasă din străinătate, inclusiv în prezent, ei ar putea lucra în sectorare preocum construcții sau agricultură, care nu sunt afectate de măsuri restrictive.

„În funcție de situație, vom avea programe de integrare a muncitorilor care revin acasă. Sunt români care au muncit în Constucții. În planul de relansare economică, un proiect separat îi vizează pe aceștia. De exemplu, noi menținem angajamentele investiționale, atât pe cele din fonduri europene, cât și pe cele din venituri proprii. Prin urmare, este și va fi nevoie mare pe piața constructiilor de un număr semnificativ de angajați. Cei care se intor acasă și au mai lucrat în construcții se pot angaja la firmele care câștigă lucrări din fonduri publice. De asemenea, în domeniul agriculturii, îi vom putea stimula să lucreze”, a spus Orban.

„Nu îi restricționăm să se întoarcă la muncă în străinătate, dacă au această posibilitate”

Premierul a mai adăugat că atâta timp cât activitățile în agricultură și construcții nu sunt restricționate, muncitorii români se vor putea reîntoarce și la muncă în țările europene, dacă au această posibilitate. „Germania și Italia va avea în continuare nevoie de lucrători. Cu siguranță vor putea să plece. În ce ne privește, în afara unor restricții sanitare, nu le vom crea niciun fel de obstrucționare celor care au posbilitatea să prindă contracte de muncă, sezionere sau permanente. Suntem în Uniunea Europeană, avem garantată liberatea de circulație, a mărfurilor, libertatea de muncă”.

Foto Sursa: realitatea.net

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *