ArticoleCoronavirusPolitica

Nu există suficientă încredere în acest Guvern / Este nevoie ca executivul să vină în faţa Parlamentului şi să prezinte cu argumente clare măsurile dispuse pe perioada stării de urgenţă

4 minute necesare pentru a citi articolul

Parlamentarii UDMR votează în favoarea decretului preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, dar consideră că Guvernul trebuie să ia măsuri ferme în sănătate şi economie, în contextul pandemiei de coronavirus, şi să aibă un dialog cu Parlamentul, a declarat joi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în plenul reunit al Parlamentului.

„Au trecut aproape cinci săptămâni din momentul în care am votat un guvern minoritar, propus de Partidul Naţional Liberal. Atunci am avut un singur argument în favoarea acelui vot, şi anume faptul că România se afla la începutul epidemiei de COVID-19. Şi, în aceste condiţii, aţi primit un cec în alb. Preşedintele României a decretat imediat starea de urgenţă, pe care din nou am votat-o. Şi, prin acel vot dat de Parlament, încă o dată, aţi primit puteri sporite. Aţi primit responsabilitatea pe care aţi dorit-o şi toate instrumentele administrative necesare pentru a gestiona ţara, pentru a proteja viaţa oamenilor, pentru a lua decizii în perspectiva post – pandemiei, pentru a proteja, în primul rând, firmele mici si mijlocii, locurile de muncă, fără de care România ar risca să fie nu numai o ţară săracă la periferia Europei, dar ar putea deveni şi foarte vulnerabilă la toate schimbările care vor urma acestei pandemii”, a afirmat liderul UDMR, citat de Agerpres.

El a arătat că Guvernul ar merita mai degrabă sancţionat.

„Dacă am evalua activitatea guvernului din primele 30 de zile ale stării de urgenţă, mai degrabă ar trebui să ne gândim la sancţionarea executivului. Dar să fim corecţi: nu declararea stării de urgenţă şi votarea decretului prezidenţial sunt motivele deciziilor greşite şi ezitărilor guvernului. Sigur, am putea discuta dacă prin decret prezidenţial Preşedintele Republicii poate legifera sau doar stabileşte un cadru general, dar nu vom face nici acest lucru, pentru că avem convingerea fermă că a fost şi este nevoie în continuare de decretarea stării de urgenţă. De aceea, vom vota hotărârea Parlamentului prin care încuviinţăm prelungirea stării de urgenţă”, a argumentat Kelemen Hunor.

El a criticat o serie de măsuri luate de Guvern „care nu erau necesare”.

„Am văzut multe măsuri care nu erau necesare. Am văzut cu toţii că nicio democraţie mai avansată din Uniunea Europeană – Germania, Franţa, Italia, Spania – ţări care se confruntă cu o situaţie epidemiologică mult mai gravă, nu au cerut derogări de la aplicarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, dar a făcut-o guvernul condus de domnul Ludovic Orban. Am văzut cum unii şefi de instituţii din subordinea guvernului erau preocupaţi de epurare şi de hăituirea angajaţilor, prefecţi care au rămas în poziţie de război politic şi erau prea puţin preocupaţi de situaţia epidemiologică. Am văzut cum guvernul se grăbea să renunţe la transparenţa minimă decizională, pentru a adopta ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor organice – deci în mod ilegal – şi am văzut cea mai sinistră decizie al ministrului de Interne în momentul în care preşedintele a cerut prelungirea stării de urgenţă”, a detaliat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că „o ţară întreagă a primit cu stupoare decizia prin care un membru al guvernului, în numele guvernului, semnează o înţelegere cu o entitate privată, prin care anulează efortul milioanelor de cetăţeni, zecilor de mii de medici şi asistenţi de a pune stăpânire pe răspândirea pandemiei”,

„Prin acea semnătură, ministrul de Interne a ignorat Constituţia, decretul prezidenţial, legile votate în Parlament şi o parte din ordonanţele militare, nemaivorbind de caracterul absolut discriminatoriu la adresa unui segment important al societăţii. La presiunea societăţii şi a politicienilor responsabili, a trebuit să intervină preşedintele şi foarte bine a făcut. Am văzut şi lipsă de viziune economică, lipsă de curaj, am văzut nesiguranţă şi multe ezitări, am văzut demisia ministrului Sănătăţii şi am putea continua până la nesfârşit. Dar astăzi nu suntem chemaţi să votăm un guvern, vor fi alte momente când se va întâmpla acest lucru. Astăzi, măsurile de siguranţă ale cetăţenilor, de protejare a personalului medical şi susţinerea economiei sunt cele mai importante şi rămân prioritare pentru noi”, a subliniat preşedintele UDMR.

El a menţionat că decretul de prelungire a stării de urgenţă nu poate fi supus unor modificări, având unele prevederi care au fost prevăzute şi în primul decret prezidenţial, votate în Parlament, dar care nu au fost deloc puse în aplicare.

Kelemen Hunor consideră astfel că „este nevoie, în mod cert, de măsuri şi programe curajoase şi coerente pentru a ajuta mediul de afaceri şi pentru a proteja angajaţii”.

„Decretul are şi multe prevederi care nu sunt destul de clare sau care, prin formularea lor, ar putea determina aplicarea unor măsuri disproporţionate. Văzând comportamentul guvernului în această perioadă de 30 de zile, considerăm importante prevederile articolelor 2, 3, 4, 5 din proiectul de hotărâre, care dau mesaje clare executivului privind modalitatea şi limitele gestionării crizei în perioada următoare. Toate aceste articole izvorăsc din prevederi şi măsuri necorespunzătoare ale guvernului din primele 30 de zile”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a apreciat că „ceea ce a lipsit cu desăvârşire – şi nu din vina Parlamentului – a fost dialogul între Parlament şi Guvern”.

„Acesta trebuie readus în cursul firesc, în logica instituţională. Este nevoie ca executivul să vină în faţa Parlamentului şi să prezinte cu argumente clare măsurile dispuse pe perioada stării de urgenţă, inclusiv ordonanţele militare. Nu putem şi nici nu trebuie să ne ferim să spunem: nu există suficientă încredere în acest guvern. Daţi-mi voie să mulţumesc tuturor celor care au respectat regulile şi măsurile dispuse pentru a încetini răspândirea bolii. Să mulţumim tuturor celor din linia întâi, medicilor, cadrelor sanitare, autorităţilor locale şi forţelor de ordine, inclusiv celor ale armatei, pentru efortul depus”, a concluzionat liderul UDMR.

Parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate.

Sursa: Agerpres/ Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *