Articole

”Orice mesaj incitator la încălcarea reglementărilor fixate de autoritățile abilitate NU reprezintă Biserica Ortodoxă Română”

1 minute necesare pentru a citi articolul

”În contextul stării de urgență instituită în România pentru protejarea sănătății cetățenilor și stoparea extinderii actualei epidemii, orice mesaj contrar celui oficial oferit de Patriarhia Romana, orice mesaj incitator la încălcarea reglementărilor fixate de autoritățile abilitate, inclusiv de cele ecleziastice, este unul care NU reprezintă Biserica Ortodoxă Română”, se arată într-un punct de vedere al BOR remis redacției G4Media.ro.

Punctul de vedere oficial al BOR a fost exprimat în urma publicării unui articol despre apelul părintelui Calistrat Chifan ca toți credincioșii să participe la slujba de Înviere.

”Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, mai arată Biserica Ortodoxă.

Context. Deși regulile Patriarhiei nu permit, unul dintre cei mai renumiți duhovnici ortodocși din România, părintele Calistrat Chifan, vrea ca toți credincioșii să participe la slujba de Înviere. Totodată, duhovnicul face apel la autoritățile statului să le permită oamenilor să participe la slujbă măcar o oră, deși experiența altor state care au permis mari adunări colective în plină pandemie arată că rezultatele au fost catastrofale.

Poziția duhovnicului este însă diametral opusă cu regulile Patriarhiei Române, care sunt foarte clare și au fost făcute cunoscute tuturor preoților încă din 8 aprilie. Potrivit ultimei circulare a Cancelariei Sfântului Sinod aprobată de către Patriarhul României, slujbele de Înviere pot fi oficiate doar de clerici, fără a fi permis accesul enoriașilor. Singura recomandare pe care Patriarhia o face credincioșilor, pe lângă îndemnul de a rămâne acasă, este ca în noaptea de Înviere să se salute, de la ferestre, balcoane sau din curți cu salutul pascal „Hristos a înviat!” și răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

Foto: Patriarhul Daniel (Basilica.ro)

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *