ArticoleCoronavirus

Părerile sunt împărțite, dar mediul economic trebuie să funcționeze

2 minute necesare pentru a citi articolul

Măsurile de distranțare socială în Germania vor fi prelungite până în 3 Mai.  În urma unei videoconferinţe cu premierii celor 16 landuri, cancelarul Angela Merkel a anunţat că magazinele cu o suprafaţă de sub 800 mp vor putea fi redeschise începând de luni, iar şcolile se vor deschide treptat din 4 mai, dacă epidemia de COVID-19 va rămâne sub control, transmit dpa şi AFP, conform Agerpres.

În schimb, marile adunări publice, precum competiţiile sportive sau concertele, vor rămâne interzise cel puţin până la 31 august. Cancelarul a mai anunţat că va fi „recomandată” purtarea măştilor de protecţie în mijloacele de transport în comun şi în magazine.

Angela Merkel a avertizat totuşi că Germania a realizat până acum doar un „succes fragil, parţial” împotriva epidemiei. Amintind că nu există încă un vaccin împotriva noului coronavirus, ea le-a cerut compatrioţilor săi să dovedească în continuare „prudenţă extremă”.

Într-o intervenție la Digi24, Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a precizat că măsura autorităților de a redeschide școlile și magazinele se bazează pe forța  sistemului medical. „Să nu uităm că Germania are un sistem sanitar foarte bine finanțat, cu cel mai mare număr de medici, cu producție internă de ventilatoare și echipamente de protecție. De altfel, Germania se numără printre puținele țări în care capacitatea din spitale nu a fost depășită. Germania a avut capcitatea să preia persoane infectate cu Covid-19 și din Alsacia, și din Spania.”

Pe de altă parte, părerile sunt împărțite și o serie de reacții de nemulțumire au fost publicate chiar ziele acestea, de presa germană, la adresa deciziei de reprimire a muncitorilor sezonieri, în contextul în care epidemia de Covid-19 e în plină desfășurare.

„Sigur, sunt opinii și păreri împărțite, a fost și precedentul de la Cluj la care am asistat cu toții (referitor la cursele Charter care au aglomerat Aeroportul Cluj cu peste două mii de muncitori sezonieri în acelși interval de timp – n.red), se reacționează cu prudență, cu îngrijorare, însă, este totuși decizia asumată de Guvern, pentru că economia trebuie să funcționeze. Iar ce trebuie să reținem e faptul că acești oameni care vin cu contracte de muncă se bucură de sistemul de protecție al statului german, au acces la sistemul medical, pot beneficia de asistență sindicală. Cu alte cuvinte, statul german și-a asumat răspunderea pentru ei, iar în cazul în care li se termină contractele și criza epidemiei nu trece, așa cum i-a transportat cu avionul până în Germania, tot așa îi va transporta înapoi”, a spus  Hurezeanu.

Sursa Foto: Agerpres

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *