Articole

Politician care a dorit să schimbe Europa, dar a eșuat în fața Bruxellesului/ Tot Bruxellesul a dat jos guvernul lui Berlusconi „pentru că a refuzat să se supună regulilor germanilor şi olandezilor”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a murit luni la 86 de ani în urma unei leucemii cronice, a încercat să schimbe Europa, dar a eşuat în faţa Bruxellesului, a afirmat premierul ungar Viktor Orban.

El a făcut declarațiile într-un interviu acordat publicaţiei italiene Libero, în marja funeraliilor lui Berlusconi la care Orban a luat parte miercuri la Milano, relatează vineri agenţia MTI, citată de Agerpres.

Viktor Orban a mărturisit că doreşte prin acest interviu să-l apere pe prietenul său în faţa „atacurilor din partea stângii după moartea lui” şi a evocat momente ce au marcat prietenia celor doi.

Conform spuselor sale, ei au fost prieteni din toamna anului 1993, când omul de afaceri italian l-a contactat pentru că dorea să intre în politică. Berlusconi s-a apropiat de lideri politici pe care-i considera cei mai interesanţi şi de la care avea ce învăţa, a remarcat Orban.

„Iniţial, am avut rezerve, dar m-a ademenit invitându-mă la centrul sportiv al (clubului de fotbal) AC Milan în Milanello, promiţându-mi o masă cu (fotbalistul) Van Basten şi (cu antrenorul Fabio) Capello”, povesteşte premierul ungar. El îşi aminteşte că Berlusconi i-a spus că doreşte să înveţe de la politicieni care „gândesc neconvenţional”.

Mai recent, continuă Viktor Orban în interviu, el şi Berlusconi au avut opinii similare asupra Uniunii Europene şi despre războiul din Ucraina. El a remarcat astfel că oricine are cu privire la acest război o opinie diferită de cea a preşedintelui american Joe Biden este etichetat drept „putinist”. Orban mai spune că vede situaţia legată de acest război la fel ca Papa Francisc, „dar lumea noastră este în minoritate în Europa”.

Premierul ungar estimează astfel că şansele de pace în Ucraina sunt mici, întrucât „Statele Unite doresc să învingă Rusia şi consideră Ucraina un instrument în atingerea acestui scop”.

În acest timp, mai observă el, Europa, cu excepţia Ungariei, tace pentru că nimeni nu vrea să se opună Washingtonului. „Totuşi, majoritatea tăcută este de acord cu mine şi sunt convins că în câteva luni atmosfera se va schimba. Văd deja primele semne”, susţine şeful guvernului de la Budapesta.

Acesta din urmă este unul democratic şi acţionează conform voinţei poporului, în timp ce „Bruxellesul exercită un leadership în stil sovietic”, a mai remarcat Orban, care a deplâns că din cauza politicilor sale de orientare conservatoare a devenit „oaia neagră” a Uniunii Europene.

Berlusconi, care avea aceeaşi orientare politică, a încercat să schimbe Europa, dar a eşuat în faţa Bruxellesului, „în faţa căruia toţi eşuează, cu excepţia celor de la Berlin şi de la Haga”, constată premierul ungar. Tot Bruxellesul, respectiv Comisia Europeană, care a căpătat „prea multă putere”, a dat jos guvernul lui Berlusconi „pentru că a refuzat să se supună regulilor germanilor şi olandezilor”, a mai susţinut el.

„Voi încerca şi eu (să schimb Europa) şi probabil voi avea mai mult noroc”, speră premierul ungar, care mai crede că „într-un an de acum înainte compoziţia majorităţii europene se va schimba”, făcând referire la alegerile europarlamentare din iunie 2024. „Cred într-un vis şi vreau să-l fac realitate, punând capăt coşmarului din prezent”, a mărturisit Viktor Orban.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.