ArticoleSporturi

Premierul cere capul managerului aeroportului, ministrul Transporturilor spune că instituțiile statului nu s-au implicat, ministrul de Interne arată cu degetul spre organizarea deficitară a zborurilor

3 minute necesare pentru a citi articolul

Aglomerația de la aeroportul din Cluj-Napoca a constituit prilejul unui schimb de replici între premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și ministrul de Interne, Marcel Vela, în debutul ședinței de guvern, fiecare încercând să paseze responsabilitatea și să arate cu degetul anumiți vinovați.

Astfel, Ludovic Orban l-a criticat extrem de dur pe managerul aeroportului, cerând o anchetă ”fără milă”, în vreme de Lucian Bode a susținut că organizarea în interiorul aeroportului a fost conform regulilor, dar că, din cauză că alte instituții ale statului nu s-au implicat, s-a creat îmbulzeală în parcare.

La rândul său, Marcel Vela, a spus că înghesuiala a fost cauzată de organizarea deficitară a zborurilor de către cei responsabili – Autoritatea aeronautică, Romatsa și Consiliul Județean.

”Poate închideți Aeroportul Cluj, domnule ministru, după ce am văzut azi la televizor. Este inadmisibil. Am vorbit cu Consiliul Județean, au avut două tentative de schimbare a acestui manager care au fost oprite de instanță dar eu cred că trebuie să luăm toate măsurile posibile. Aici Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecție. Am solicitat și prefectului, personal, să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la Aeroportul Cluj. Mă interesează ca, în cazul în care mai sunt astfel de curse, ele trebuie să fie notificate din timp, autoritățile locale trebuie informate din timp și trebuie să dispună conducerii aeroportului și firmelor care asigură transportul. Românilor care pleacă la munci sezoniere respectarea tuturor condițiilor din ordonanțele militare”, i-a spus Ludovic Orban ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

Acesta i-a replicat că regulile din interiorul aeroportului au fost respectate.

”Este inadmisibil ce s-a întâmplat azi la Cluj. Din păcate, s-a ajuns la situația în care instituțiile statului nu s-au implicat. Este un lanț de nereguli. Este inadmisibil cum firme de recrutare personal au adus 1.500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, care aparține de o firmă privată. Dacă vă uitați pe imagini, în interiorul aeroportului procesarea acelor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanței, dar 1.500 de oameni într-o parcare, unul lângă celălalt, este inadmisibil. Din păcate aceste imagini au făcut înconjurul lumii. Am cerut modificarea prin următoarea Ordonanță militară, astfel încât instituțiile statului român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri. Regulile din interiorul aeroportului au fost respectate, ceea ce s-a întâmplat total în afara regulilor s-a întâmplat în parcarea aeroportului”, a susținut Bode.

”Trebuie făcută o anchetă fără milă, asta este ideea de bază. Trebuie penalizați toți cei responsabili pentru dezastru”, a precizat șeful guvernului.

La rândul său, ministrul de Interne a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar a atras atenția că este prematur să se vorbească despre vinovăția unuia sau altuia.

”Agențiile de recrutare au venit în parcare cu oamenii din cauza organizării proaste a orarului de zbor. Și vă dau un exemplu: în această după-amiază au fost organizate 12 curse aeriene. Sunt cazuri, la 14:30, două curse. În concluzie, reprezentanții Autorității aeronautice, Romatsa și Aeroportul din Cluj, au organizat deficitar aceste zboruri, aducând în zona de proximitate a aeroportului viitorii pasageri la aceleași ore, motiv pentru care, în urma anchetei din dosarul penal, vom exprima un punct de vedere oficial”, a precizat Vela.

Inspectoratul General al Poliției Române (IPGR) a anunțat, joi, deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după apariția în spațiul public a imaginilor de la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj. Circa 2000 de oameni se înghesuiau, la prânz, în parcarea din fața aeroportului din Cluj, și se pregătesc să plece în Germania la munci agricole sezoniere.

Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, a declarat la Digi24 că oamenii au fost aduși de dimineață cu mai multe autocare și lăsați în parcarea din fața aeroportului, care ar fi administrată de Consiliul Județean, nu de aeroport.

Firma de pază ar fi fost depășită de situație, dar comitetul pentru situații de urgență s-ar fi întrunit pentru a lua măsuri de dispersare a mulțimii. Din imagini rezultă că oamenii nu respectă nici o regulă de distanțare socială și puțini poartă măști de protecție.

Muncitorii sezonieri ar fi urmat să plece în jurul prânzului cu 13 chartere de pe Aeroportul din Cluj către Germania.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *