Articole

Premierul Orban estimează că 80-90.000 de români s-ar putea reîntoarce în țările UE în căutare de locuri de muncă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Premierul Ludovic Orban a estimat, într-un interviu pentru TVR1, că circa 80-90.000 de români ar putea să plece în perioada următoare în  țări ale Uniunii Europene în căutarea unui loc de muncă. Șeful Guvernului a precizat că nu există posibilitatea să li se interzică plecarea din cauza epidemiei de coronavirus.

”În mai multe țări, Germania, Austria, Olanda există solicitări pentru muncitori sezonieri. Angajatorii au probabil contracte cu firme din România care selectează cetățenii dispuși să se ducă să muncească în aceste țări, după care se organizează transportul lor”, a declarat premierul.

El a spus că este greu ca cei care s-au întros în România din cauza epidemiei să-și poată găsi locuri de muncă în țară, unde aproape un milion de oameni au fost concediați sau au intrat în șomaj tehnic.

”În România au venit din țări din Uniunea Europeană sau din afara UE peste 250.000 de români. Absorbția acestei forțe de muncă astăzi este aproape imposibilă. După ce trecem de vârful epidemiei, va exista posibilitatea de a oferi locuri de muncă persoanelor afectate”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a menționat că libertatea de circulație a forței de muncă în Uniunea Europeană nu poate fi limitată nici din cauza epidemiei.

”Nu avem nicio pârghie legală de a împiedica cetățeni români de a fi angajați în alte țări (…) Statul român nu poate interzice nimănui să muncească în altă țară”, a mai spus Ludovic Orban.

Foto: Ludovic Orban (Inquam Photos/ George Călin)

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *