Articole

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, acuză Occidentul de aplicarea unor standarde diferite privind drepturile femeilor

1 minute necesare pentru a citi articolul

În timp ce în ţara sa continuă protestele după moartea unei tinere arestate de poliţia de moravuri, preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a acuzat miercuri Occidentul de aplicarea unor standarde diferite privind drepturile femeilor, relatează Agerpres.

„Are două standarde, două măsuri, cu atenţia îndreptată într-o singură parte, nu peste tot”, a spus Raisi la Adunarea Generală a ONU. „Asta arată că locul acuzatului şi apărătorului nu trebuie judecat numai după etalonul a ceea ce prezintă unii”, a adăugat el.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, originară din Kurdistanul iranian, a fost arestată în 13 septembrie la Teheran de poliţia de moravuri, care impune obligaţia femeilor de a-şi acoperi părul şi corpul până la genunchi. Tânăra a fost acuzată că purta „îmbrăcăminte necorespunzătoare”; ea a intrat în comă în timp ce era în detenţie şi a decedat după trei zile.

Moartea ei a atras condamnarea internaţională a Iranului şi a provocat în întreaga ţară manifestaţii în urma cărora şi-au pierdut viaţa mai mulţi oameni.

În discursul rostit marţi la ONU, preşedintele chilian Gabriel Boric a omagiat-o în faţa Adunării Generale pe Mahsa Amini şi a cerut „încetarea abuzurilor din partea celor puternici, oriunde s-ar afla”.

Miercuri dimineaţa, ministrul britanic de externe James Cleverly a apreciat, într-un dialog cu AFP, că manifestaţiile din Iran arată că republica islamică s-ar putea reorienta. „Conducătorii iranieni ar trebui să observe că populaţia este nemulţumită de direcţia pe care au urmat-o. Ei pot urma altă cale”, a insistat el.

Citește și…

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *