Articole

Preşedintele țării Cyril Ramaphosa spune că nu demisionează, după ce a fost prins cu jumătate de milion de dolari ascunși în canapea / El este suspectat că a sustras ilegal banii din ferma lui privată

2 minute necesare pentru a citi articolul

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa nu are nicio intenţie să „demisioneze sau să se retragă”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya pentru AFP.

Indicat încă de miercuri într-un raport parlamentar în care se afirmă că a săvârşit fapte contrare legii într-un caz de evaziune, sustrăgând peste 500 de milioane de dolari dintr-una din societățile pe care le-ar deșine, președintele sud-african a anunțat că nu demisionează pe baza unui „raport eronat”.

Cyril Ramaphosa a anunțat că va contesta raportul parlamentar.

„Este în interesul țării pe termen lung şi pentru sustenabilitatea democraţiei noastre constituţionale, cu mult dincolo de preşedinţia Ramaphosa, ca un astfel de raport viciat să fie contestat, mai ales atunci când este folosit ca punct de referinţă pentru demiterea unui şef de stat în exerciţiu”, a explicat purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale.

Preşedintele Africii de Sud este investigat în urma scandalului legat de furtul a peste 500.000 de dolari, în numerar, de la ferma sa privată de vânătoare. Furtul a avut loc în 2020, iar banii erau băgaţi în interiorul unei canapele din piele, potrivit anchetei, care a fost încredinţată unui grup de experţi condus de un fost şef al justiţiei.

Ramaphosa a spus în apărarea sa că banii proveneau din vânzarea unor bivoli de la ferma sa din Phala Phala către un om de afaceri sudanez.

„Unii se aruncă cu presupuneri despre mine şi despre bani. Vreau să vă asigur că toţi aceşti bani proveneau din veniturile obţinute din vânzarea de animale. Nu am furat niciodată bani de nicăieri. Nici de la contribuabili, nici de la nimeni. Nu am făcut niciodată acest lucru. Şi nu voi face niciodată acest lucru”, a declarat Ramaphosa adresându-se membrilor partidului de guvernământ, Congresul Naţional African (ANC), în luna iunie a acestui an.

Cyril Ramaphosa este cunoscut ca proprietar şi comerciant de bivoli rari, vite şi alte animale sălbatice şi a devenit multimilionar graţiei fermei sale private.

Grupul de experţi a constatat însă că explicaţiile prezentate de Ramaphosa nu au fost suficiente și că acesta ar fi încălcat Constituţia şi jurământul depus prin faptul că a avut un al doilea venit în calitate de preşedinte. Scandalul ameninţă să pună capăt carierei sale politice, iar speculaţiile din cercurile politice din ţară spun că ar putea demisiona, scrie CNN.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *