Articole

Primarii marilor orașe pun presiune pe guvern să accelereze reforma teritorială. Ei cer facilități pentru comunele limitrofe care se unesc cu municipiile

1 minute necesare pentru a citi articolul

Asociația Municipiilor din România (AMR), care reunește primarii marilor orașe, a adoptat luni în unanimitate o rezoluție prin care cer guvernului și partidelor o lege care să încurajeze unificarea voluntară a comunelor limitrofe cu municipiile reședință de județ, potrivit unui comunicat de presă.

Cum ar putea fi încurajată această unificare voluntară? Prin facilități oferite acestor comune, precum transformarea automată a primarului de comună în viceprimarul municipiului după comasare. De asemenea, funcționarea consiliului local al comunei absorbite până la finalul ciclului electoral, potrivit lui Emil Boc.

„Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează uniforma administrativă voluntară între municipiul Buzău și o comună limitrofă, primarul acelei comune devine de drept viceprimar până în 2024. Cele două consilii vor funcționa până în 2024, după care după 2024 sunt noi alegeri și se intră în tipar normal. Cu o mențiune: pentru 4 ani de zile, pentru taxe și impozite locale, să se poată găsi soluția în 2024. După 2024 sunt alte mecanisme pe care le propunem parlamentului”, a explicat Boc la finalul discuțiilor.

Primarii de municipii arată că soluția unei legi pentru încurajarea comasării voluntare este o etapă intermediară până la apariția viitoarei legi a zonelor metropolitane, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Această lege ar urma să dirijeze finanțarea europeană spre polurile de dezvoltare apărute natural în jurul marilor orașe.

În ceea ce privește fondurile Europene, primarii de municipii au anunțat că susțin transformarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) în instituții care vor operaționaliza fondurile europene structurale. (Foto: Parcul Miroslava / Economedia.ro)

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *