Adoptarea inteligenței artificiale generative poate genera un plus de 5% pentru Produsul Intern Brut (PIB) al României, respectiv un adaos anual de 14-16 milioane de euro, în următorii 10 ani, arată un raport prezentat joi de Google. Totuși, o întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce acest impact la numai 1% din PIB. Google avertizează că România este în urmă la adoptarea generative AI, nu doar în UE, cât și în regiune.
Cele mai importante rezultate ale studiului:
Generative AI va genera un plus de 5% la PIB în următorii 10 ani. 90% se va materializa prin productivitate mai mare
O adoptare mai rapidă va duce la un impact de +7% din PIB, respectiv de 20-22 miliarde euro.
O întârziere de 5 ani în adoptare poate reduce potențialele castiguri pentru PIB de la 5% la 1%.
Au fost analizate 3 grupuri, ce includ un total de 7,8 milioane de joburi. Dintre acestea, 42%, respectiv 3,3 milioane de joburi, nu vor fi afectate de automatizarea adusă de Generative AI. Printre aceste joburi se regăsesc cele precum muncitori din construcții, îngrijitori personali etc.
În schimb, 54% dintre joburi, respectiv 4,2 milioane, probabil vor fi augmentate de Generative AI. Printre acestea se regăsesc joburi de profesori, de manageri.
Complet automatizate vor fi 4% dintre joburi, respectiv 0,3 milioane de joburi. Cele afectate vor fi joburile de librari, lucrători de suport cleric, vânzători contact center.
AI va și crea joburi, arată raportul. Totodată, Generative AI va crește productivitatea în toate sectoarele din România. Sectoarele care vor beneficia cel mai mult sunt information and finance (1,5% creștere a productivității), business and finance (creștere de 1,4% a productivității) și administrația publică (creștere de 1,4% a productivității). În schimb, vor beneficia cel mai puțin construcțiile și manufactura (0,6% și 0,7% creștere a productivității).
Raportul mai arată că România a rămas în urmă în adoptarea Generative AI nu doar în UE, ci și în regiune. Doar 2% dintre companiile din România folosesc cel puțin un tip de tehnologie AI, cel mai mic procent din regiune.
Articol preluat de la: economedia.ro