Articole

Românii vor plăti din nou prețul dezinteresului pentru politică și al tolerării unor oameni slabi și corupți în fruntea statului, iar aceștia din urmă vor arăta cu degetul către un actor internațional care acționează cinic, egoist, nedemn sau poate chiar golănește

2 minute necesare pentru a citi articolul

Vicepreședinte USR și fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu spune că și-a făcut studiile în Austria și a locuit acolo 14 ani, astfel că poate spune că motivul veto-ului austriac nu este legat nici de migrație, nici de politica internă, nici de modul în care sunt păzite granițele celor două țări.

„Discursul public al cancelarului Austriei lasă impresia că migrația este una dintre principalele teme politice ale țării. În fapt, cifrele oficiale spun o cu totul altă poveste: raportat la populație, Austria a acordat în ultimii 4 ani mai multor refugiați azil decât țări precum UK, Elveția sau Norvegia. Dacă toată Europa s-ar fi comportat precum Austria, în ultimii 4 ani ar fi primit azil de două ori mai mulți refugiați. Austria este un stat de drept și un stat care respectă drepturile omului. Pentru austriacul de rând, nu asta este tema principală”, consideră Vlad Voiculescu.

Reprezentantul USR arată că nu trebuie să fi mare analist și că orice român care locuiește în Austria poate spune că ceea ce se invocă acum – îngrijorarea în legătură cu “rutele de migrație prin România” – nu a fost niciodată o temă în opinia publică din Austria, „nu este deci o tema de politică internă”.

Statisticile oficiale ale Frontex sunt clare, România nu este o rută de tranzit pentru migranți indezirabili pentru Austria.

„Întrebarea este deci: care o fi motivul real? Putem specula că este vorba de situația vulnerabilă în care se găsește Austria astăzi după ce gazul rusesc nu mai este o opțiune. Putem specula că sunt (și) alte interese economice la mijloc. Putem specula că s-au purtat negocieri despre care publicul nu va afla prea curând, negocieri care nu s-au materializat spre deplina satisfacție a cancelarului austriac care acum încearcă să își păstreze asul în mânecă șantajând România “până la primăvara următoare”, spune Vlad Voiculescu.

Dincolo de speculații însă, câteva lucruri sunt clare, mai crede politicianul: „Cancelarul Austriei – și probabil nu doar dânsul – consideră România un stat slab, nedemn de respect. Cum și-ar permite altfel să șantajeze în felul ăsta un alt membru al Uniunii Europene?  Dacă mâine Austria își va exercita veto-ul, Austria  – prin politicienii ei – va umili și va prejudicia România cu miliarde de euro, pentru că poate”.

În concluzie, vicepreședintele USR consideră că românii vor plăti din nou prețul dezinteresului pentru politică și al tolerării unor oameni slabi și corupți în fruntea statului, indicând că urmează ca politicienii români să aratecu degetul către „un actor internațional care acționează cinic, egoist, nedemn sau poate chiar golănește”.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *