Articole

„Să fim mai deschiși cu părinții, ei nu sunt dușmani, deși par super bătrâni”/ Reprezentație accesibilizată pentru persoanele nevăzătoare

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sunt adolescenții și părinții două specii diferite? Cum se poate transforma „prăpastia” dintre generații în înțelegere reciprocă?

„INTERZIS SUB 18 ANI” este „un spectacol curajos, încercând să ofere soluții”, transmite un comunicat al Teatrului Excelsior.

Iulia Samson, actriță care joacă în acest spectacol, a spus pentru ENTR/G4Media că și-ar dori ca atât tinerii cât și părinții să rămână cu câteva mesaje simple după urmărirea piesei.

„Ar fi foarte tare dacă părinții după spectacol și-ar lua la un ceiuț copiii și ar sta de vorbă un pic mai mult, sincer, adică chiar să-i asculte. Iar adolescenții ar trebui să aibă încredere în sine și să realizeze că părinții nu sunt dușmani. Chiar dacă par super bătrâni, de fapt au trecut prin chestii similare și ar fi ok dacă ar deschide subiecte delicate. Căci au fost și ei tineri”.

„Este spectacolul unei confruntări-elastic: de o parte, sunt copiii care vor să decidă pentru ei, copleșiţi la un moment dat de apăsarea propriilor lor decizii, de cealaltă parte sunt părinţii care trăiesc între semi-maturizare, absenţă temporară și hiper-implicare în viaţa copiilor. Copii căutându-și bezmetic un sens și părinţii care le vor tot binele din lume. Doar că, uneori, „binele” îi încurcă pe toţi. Fiecare devine captiv într-un cerc de angoase apăsătoare”, transmite Mihaela Michailov, autoarea textului, într-un comunicat de presă al Teatrului Excelsior.

Joi, 23 februarie spectacolul a luat forma unei reprezentații speciale, accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în parteneriat cu organizația AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială).

„Din punctul nostru de vedere jocul este exact la fel dar din punct de vedere tehnic spectatorii vor primi căști și li se va povesti ceea ce nu văd”, a spus Iulia Samson.

Spectatorii nevăzători primesc căști în care acțiunea piesei le este descrisă în timp real de către un narator avizat, se arată și în comunicatul Teatrului Excelsior. „Explicațiile primite în căști le permit să descopere detalii definitorii pentru universul spectacolului – schimbările din scenă, mimica actorilor, costumele și gesturile semnificative, astfel încât ei să înțeleagă cât mai bine acțiunea și să se integreze în atmosfera poveștii”.

În același timp, cei care doresc să experimenteze spectacolul în lipsa stimulilor vizuali pot purta în timpul reprezentației o pereche specială de ochelari puși la dispoziție de către asociația AMAIS.

Alte detalii din comunicatul de presă: 

Teatrul EXCELSIOR continuă, astfel, programul de incluziune socială „Și noi vedem teatru”, pe
care l-a demarat în 2017 cu scopul de a le facilita accesul la actul artistic spectatorilor care se
confruntă cu deficiențe vizuale. Prin acest program, EXCELSIOR și-a propus să adapteze câte
un spectacol din programul lunar la orizontul de receptare specific acestor categorii de public.

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit,
înființată în 2015. AMAIS contribuie la construirea unei societăți echitabile pentru persoanele cu
dizabilități temporare sau permanente, prin aplicarea principiilor designului incluziv
în arhitectură (consultanță, proiectare și accesibilizare), tehnologie (construire, accesibilizare
platforme/ aplicatii și desfășurare cursuri programare pentru persoane cu deficiențe de vedere)
și proiecte sociale (evenimente și cursuri de învățare pentru dezvoltarea abilităților de viață
independentă, dar și crearea unor contexte de socializare și empatie între persoane cu și fără
dizabilități).

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc pe 1 și 30 martie. Biletele pot fi
achiziționate de pe platforma bilet.ro, de pe website-ul și de la Casa de bilete a Teatrului
EXCELSIOR.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *