Articole

Secretarul de stat american Antony Blinken l-a invitat pe ministrul chinez Qin Gang într-o vizită la Washington pentru a continua discuţiile

2 minute necesare pentru a citi articolul

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicare deschise între SUA şi China pentru reducerea riscului unor erori de calcul în cadrul discuţiilor purtate cu ministrul chinez de externe duminică, la Beijing, cei doi convenind să se întâlnească, din nou, numai că de această dată la Washington, relatează Agerpres.

Blinken, primul secretar de stat american care efectuează o vizită în China în ultimii cinci ani, a avut „discuţii sincere, substanţiale şi constructive” cu ministrul de externe al Republicii Populare Chineze, Qin Gang, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Înaintea discuţiilor, responsabilii americani vedeau puţine şanse de reuşită având în vedere lunga listă de divergenţe între cele mai două economii ale lumii, de la comerţ şi eforturile SUA de a limita industria de semiconductori în China până la statutul autonom al insulei Taiwan şi situaţia drepturilor omului în China.

„Secretarul de stat a subliniat importanţa diplomaţiei şi a menţinerii canalelor de comunicare deschise la toate nivelurile cu privire la întreaga gamă de probleme pentru a reduce riscul unei erori de percepţie sau al unei erori de calcul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, după discuţiile care au durat peste cinci ore.

Antony Blinken „a abordat o serie de subiecte care ne preocupă, precum şi oportunităţile de explorare a cooperării pe probleme transnaţionale comune cu RPC în care interesele coincid”, a adăugat Miller într-un comunicat.

El a spus că Blinken l-a invitat pe Qin într-o vizită la Washington „pentru a continua discuţiile şi că au convenit să programeze o vizită reciprocă într-un moment convenabil ambelor părţi”.

„Secretarul de stat a precizat că SUA vor apăra întotdeauna interesele şi valorile poporului american şi vor lucra cu partenerii şi aliaţii lor pentru a promova viziunea unei lumi libere care susţine o ordine internaţională bazată pe reguli”, a subliniat Miller.

Blinken a sosit duminică la Beijing pentru o vizită de două zile în vederea aplanării divergenţelor între Statele Unite şi China, după luni de tensiuni legate de situaţia din Taiwan, războiul din Ucraina şi bătălia comercială între cele două puteri.

Întâlnirea de la Beijing dintre Qin şi Blinken s-a încheiat în jurul orei locale 20:00 (12:00 GMT), după cinci ore şi jumătate, a relatat presa de stat chineză.

Antony Blinken, care şi-a amânat deplasarea în China în februarie,după ce un presupus balon spion chinez a survolat spaţiul aerian al SUA, este cel mai înalt oficial guvernamental american care efectuează o vizită la Beijing de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden în ianuarie 2021.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.