ArticoleCoronavirus

Senzorul care va putea transforma orice smartphone într-un test pentru coronavirus

1 minute necesare pentru a citi articolul

„Testați! Testați! Testați!”, acesta a fost mesajul Organizației Mondiale a Sănătății de la începutul pandemiei, promovând astfel cea mai eficientă metodă de prevenire a infecțiilor și salvarea de vieți omenești în lupta cu noul coronavirus.

Însă pentru multe țări acest îndemn s-a dovedit a fi greu de îndeplinit din diverse motive: penuria de teste la nivel mondial, insuficient personal calificat pentru prelucrarea testelor sau ineficiența dovedită a testelor rapide.

Pentru a contracara aceste probleme, o echipă de la Universitatea din Utah, SUA lucrează la dezvoltarea unui senzor, care va transforma orice smartphone într-un test portabil și reutilizabil care va oferi rezultatul în 60 de secunde.

Prototipul senzorului are 2,5 cm, se conectează la smartphone via Bluetooth și este alimentat prin portul de încărcare al telefonului. Pentru a efectua un test, este necesară plasarea unei mostre microscopice de salivă pe el. Plasare mostrei se poate face prin suflare, tuse, respirație sau strănut.

Utilizatorii vor putea, de asemenea, să testeze prezența virusului și de pe suprafețe sau obiecte, prin periajul acestora cu un tampon și plasarea acestuia pe senzor.

Senzorul va putea fi refolosit pentru mai multe teste, deoarece este prevăzut cu un mod de „curățare”. Acesta se încălzește și elimină probele anterioare.

Ideea pentru acest senzor a pornit în urma epidemiei de virus Zika din 2016, lucrându-se pentru dezvoltarea lui de peste un an.

„Ideea principală a fost de a permite oamenilor să aibă propria modalitate de a detecta virusul Zika în locurile în care călătoresc. Planul este să-l programăm pentru a identifica Covid-19. ”, a declarat Massood Tabib-Azar, coordonatorul proiectului și profesor în cadrul Universității din Utah.

Pe lângă faptul că face posibilă testarea la scară largă, acest senzor elimină și partea de disconfort a actualelor teste, și anume recoltarea probelor. Momentan recoltarea se face prin prelevarea de mostre din tractul respirator superior ( nas și gât), lucru care generează un disconfort major pacientului.

Studiile clinice ar trebui să înceapă în luna Iulie, iar dispozitivul ar putea fi disponibil publicului din luna August. Prețul estimat pentru dispozitiv este de 55 de dolari.

Sursa: techspot.com

Sursa foto: techspot.com

 

 

 

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *