Articole

Siegfried Mureşan a fost numit coraportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare a UE de 560 de miliarde de euro

1 minute necesare pentru a citi articolul

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE) a fost numit coraportor al Parlamentului European pe raportul legislativ privind Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă a Uniunii Europene (UE) în valoare de 560 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă postat duminică pe pagina de internet a eurodeputatului român.

Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă este primul şi cel mai important pilon al Pachetului de Redresare de 750 de miliarde de euro anunţat la sfârşitul lunii mai de Comisia Europeană, scrie sursa citată. Acest instrument va sprijini statele membre cu fonduri europene nerambursabile (310 miliarde de euro) şi credite în condiţii avantajoase (250 de miliarde de euro) pentru a finanţa propriile planuri naţionale de redresare economică.

Din cele peste 30 de miliarde de euro care îi vor reveni României în pachetul total de redresare de 750 de miliarde de euro, până la 25 de miliarde de euro vor fi alocate prin intermediul Facilităţii de Redresare.

„Este un instrument foarte important pentru România care va permite punerea în aplicare a Planului de Investiţii şi Relansare Economică prezentat de Guvernul României săptămâna trecută. (…) obiectivul meu ca raportor este să mă asigur că facilitatea va aduce investiţii acolo unde România şi românii au cea mai mare nevoie: în infrastructura de transport, în şcoli, în spitale, în digitalizarea economiei, în extinderea reţelei energetice, în combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Mureşan. „Un lucru benefic este că Parlamentul European are rol de codecizie în adoptarea legislaţiei europene care va sta la baza acestui instrument, iar raportul pe care îl voi coordona va fi unul legislativ. Acest lucru înseamnă că, prin munca noastră în procesul de negociere şi de redactare a legislaţiei şi prin votul nostru final în Parlamentul European, vom decide în ce direcţie vor merge banii, pe ce tipuri de proiecte şi cum vor fi atrase aceste fonduri de către statele membre”, a adăugat eurodeputatul român.

Parlamentul European va avea trei raportori pe proiectul legislativ al acestui instrument. Alături de eurodeputatul Siegfried Mureşan, care este coraportorul din partea Grupului PPE, alţi doi europarlamentari, unul de la Grupul RENEW şi altul de la Grupul Socialiştilor Europeni, vor fi coraportori ai Parlamentului European pe acest raport legislativ.

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *