Articole

Sindicatele din Educaţie, în pragul grevei generale anunțate pentru luni, 22 mai, spun că vor onora orice invitaţie oficială la negocieri/ Marcel Ciolacu a spus că e dispus să discute cu liderii de sindicat din învățământ în weekend

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sindicatele din Educaţie au transmis, vineri, că doar Guvernul poate detensiona situaţia din sistem şi au arătat disponibilitatea de a participa la orice rundă de negocieri, în orice zi şi la ori ce oră. Sindicaliştii consideră că au făcut tot posibilul pentru a nu se ajunge la greva generală, dar au primit doar promisiuni care nu au fost onorate.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor onora orice invitaţie oficială la negocieri venită din partea Guvernului României”, anunţă, vineri, federaţiile sindicale, într-un comunicat de presă comun.

Sindicaliştii afirmă că, din anul 2021, au tras foarte multe semnale de alarmă.

”Am trimis zeci de scrisori şi comunicate, am organizat mai multe acţiuni de protest, însă, de fiecare dată, discuţiile nu au avut rezultatul aşteptat de membrii de sindicat. De cele mai multe ori, ni s-au făcut doar promisiuni, care nu au fost onorate”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia fac un rezumat al acţiunilor de protest avute din anul 2021 şi până în prezent, când s-a luat decizia declanşării grevei generale:

• 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiţii ale angajaţilor din învăţământ prin care aceştia au solicitat majorarea în regim de urgenţă a salariilor;

• 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;

• 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piaţa Victoriei;

• 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 21 februarie 2023 – am anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanşa greva generală;

• 29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;

• 10 mai 2023 – am organizat un marş de protest la care au participat peste 15.000 de angajaţi din învăţământ;

• 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.

”După cum se poate observa, am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem. În continuare suntem deschişi la negocieri, indiferent de ziua şi ora la care suntem invitaţi”, au mai transmis sindicaliştii.

Sindicaliştii precizează că, de luni, se va intra în grevă generală.

Tot vineri, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că este dispus oricând să discute, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ pentru a evita greva generală şi a adăugat că a stat de vorbă şi cu premierul Nicolae Ciucă, iar acest are o disponiblitate similară la dialog, transmite News.ro.

„Sunt dispus să discut, în orice moment, pe parcursul acestui week-end, cu liderii de sindicat din învăţământ şi să facem împreună toate eforturile necesare pentru a evita greva generală. Am vorbit şi cu premierul Ciucă şi am garanţia că are o disponiblitate similară la dialog”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Facebook.

Liderul PSD şi-a exprimat speranţa că „liderii sindicali înţeleg că această grevă produce haos nu numai în activitatea şcolii, ci şi în vieţile a milioane de familii”.

„Credinţa mea sinceră este că putem fi toţi capabili să punem pe primul plan responsabilitatea şi luciditatea. Există cu siguranţă soluţii la care putem ajunge cu calm şi raţiune, în timp ce copii îşi văd liniştiţi de şcoală. Cred că asta aşteaptă românii şi de la liderii politici, şi de la cei sindicali”, a completat Ciolacu.

 

 

Citeste articolul complet pe www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *