Articole

Soacra premierului britanic Rishi Sunak va face parte din parlamentul indian/ Este unul dintre cei 12 parlamentari numiți direct de președinte pentru performanțe deosebite

2 minute necesare pentru a citi articolul

Soacra premierului britanic Rishi Sunak a fost desemnată să facă parte din camera superioară a parlamentului indian. Sudha Murthy, în vârstă de 73 de ani, este căsătorită cu NR Narayana Murthy – co-fondatorul miliardar al gigantului tehnologic mondial Infosys, scrie BBC.

Fiica lor, Akshata, s-a căsătorit în 2009 cu Rishi Sunak, care este prim-ministru din 2022.

Majoritatea membrilor camerei superioare a Indiei sunt aleși, dar 12 dintre ei, de obicei persoane cu performanțe deosebite, sunt numiți în această cameră de către președinte pentru un mandat de șase ani.

Premierul indian Narendra Modi a declarat că această numire a fost un exemplu de „‘Nari Shakti’ [puterea femeilor], exemplificând forța și potențialul femeilor în modelarea destinului națiunii noastre”.

Premierul Modi a adăugat într-o postare pe X, fostul Twitter: „contribuțiile doamnei Murthy în diverse domenii, inclusiv în domeniul muncii sociale, al filantropiei și al educației, au fost imense și inspiratoare”.

Anul trecut, guvernul indian i-a acordat „Padma Bhushan”, a treia cea mai înaltă distincție civilă din India, ca recunoaștere a carierei sale în domeniul asistenței sociale.

Sudha Murthy, care s-a format ca inginer, i-a mulțumit premierului Modi, spunând că este „recunoscătoare pentru oportunitatea de a-și servi” țara.

Ea a declarat pentru ziarul The Hindu: „Nominalizarea a venit ca o surpriză plăcută și sunt de două ori încântată că mi s-a acordat această onoare de Ziua Internațională a Femeii.”

Ea a adăugat: „Încă nu mi-am stabilit planurile pentru mandatul meu parlamentar. Voi vedea ce pot face mai bine pentru a folosi această platformă pentru a lucra pentru poporul indian.”

Potrivit Forbes, soțul ei are o avere netă estimată la 4,7 miliarde de dolari (3,6 miliarde de lire sterline).

Narayana Murthy a declarat cândva că a împrumutat 250 de dolari de la soția sa pentru a înființa firma, care este în prezent a șaptea ca mărime din India și prima companie indiană listată la Bursa de Valori din New York.

Chipul lui Sudha Murthy este bine cunoscut în toată India, deoarece apare frecvent în emisiuni de dezbateri la televizor. În timpul uneia dintre aceste apariții, ea și-a amintit cum funcționarii de la controlul de frontieră din Marea Britanie au crezut că glumește atunci când a spus că va sta în Downing Street.

Ea a mai spus că, în timp ce ea reușise să-și facă soțul om de afaceri, „fiica mea și-a făcut soțul prim-ministru al Regatului Unit”.

Fiica lor, Akshata Murthy, deține acțiuni la Infosys și, împreună cu Rishi Sunak, a apărut în Sunday Times’ 2022 Rich List, cu o avere combinată estimată la 730 de milioane de lire sterline (937 de milioane de dolari).

Finanțele ei au fost analizate cu atenție în timpul carierei politice a lui Rishi Sunak, iar în aprilie 2022, Akshata a declarat că va plăti impozite în Marea Britanie pentru veniturile sale din străinătate, în urma unei dispute legate de statutul său de non-domiciliat (non-dom).

Explicând schimbarea aranjamentelor sale fiscale, ea a spus că nu a vrut să fie o „distragere a atenției” pentru soțul ei.

Rezidenții britanici non-dom nu sunt obligați prin lege să plătească impozite în Regatul Unit pentru veniturile din străinătate, deși acest statut fiscal special urmează să fie abolit în aprilie 2025.Articol preluat de la: www.g4media.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.